ASF și-a dublat excedentul în 2015, la 36,5 mil. lei, printr-un control strict al costurilor și nerealizarea unor proiecte de investiții

ASF și-a dublat excedentul în 2015, la 36,5 mil. lei, printr-un control strict al costurilor și nerealizarea unor proiecte de investiții
scris 18 feb 2016

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a consemnat, anul trecut, un excedent de 36,5 milioane de lei, dublu față de 2014, evoluție explicată de instituție printr-un control strict al costurilor și nerealizarea unor proiecte de investiții reportate pentru acesn an.

În plus, spune ASF, anul 2015 s-a încheiat cu cele mai reduse cheltuieli anuale înregistrate de la înființare, în contextul finalizării procesului de restructurare și reformare a instituției, fără însă ca diminuarea costurilor să afecteze derularea activităților specifice.

Urmărește-ne și pe Google News

Volumul total al cheltuielilor a fost anul trecut de 120,7 milioane de lei, în scădere cu peste 18% față de nivelul din 2014, potrivit execuției bugetare auditate de PricewaterhouseCoopers.

Gradul de realizare a cheltuielilor a fost de 78% din nivelul bugetat.

Cheltuielile de personal s-au diminuat anul trecut cu peste 21% față de 2014, în condițiile introducerii unei organigrame mai simple, bazată pe un număr mai mic de trepte ierarhice, și reducerii numărului de angajați, se spune într-un comunicat al ASF, remis Profit.ro.

Ministrul Energiei se întreabă de ce numai guvernul listează emitenți: Este Bursa companiilor de stat CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei se întreabă de ce numai guvernul listează emitenți: Este Bursa companiilor de stat

Cheltuielile cu bunuri și servicii au scăzut cu 3% comparativ cu 2014.

În schimb, cheltuielile de capital ale ASF au crescut anul trecut cu 282,5%, ca urmare a contribuției la finanțarea unui proiect al Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) privind noile standarde de tranzacționare MiFIR, a achiziției de licențe și aplicații software, precum și a instalării unui nou sistem de securitate pentru accesul în sediul instituției.

Pe de altă parte, investițiile pe 2015 au reprezentat numai 27% din suma bugetată, în principal din cauza întârzierilor survenite în cadrul procedurilor de achiziție publică aferente proiectelor de realizare a unei infrastructuri IT centralizate și de implementare a unui sistem modern de procesare a petițiilor de la consumatori. Execuția acestora a fost transferată pentru acest an.

La capitolul venituri, execuția bugetară pe 2015 a consemnat un volum total de 157,3 milioane de lei, în scădere cu 5,2% față de 2014, pe fondul reducerii contribuțiilor entităților supravegheate.

Gradul de realizare a veniturilor față de nivelul bugetat a fost însă de 105%, spune instituția.

Contribuția Sectorului Piața de Capital la veniturile ASF a scăzut anul trecut cu peste 35%, ca urmare a volumului redus al tranzacțiilor bursiere, a diminuării numărului și volumului ofertelor publice de cumpărare/preluare, precum și a reducerii drastice, cu până la 75%, a comisioanelor, tarifelor și taxelor aferente reglementării și supravegherii pe piața de capital, operate începând cu 1 ianuarie 2015.

Veniturile din tranzacțiile derulate pe piețele reglementate și pe sistemele alternative au scăzut cu aproape 50%, iar veniturile din valoarea ofertelor publice de vânzare, dar și de cumpărare/preluare au scăzut cu peste 90%, în absența derulării unor oferte semnificative.

Contribuțiile Sectorului Asigurări și a Sectorului Pensii Private au urcat anul trecut cu 27% și, respectiv, cu 17%, pe fondul recuperării unor restanțe din 2014.

Drept urmare, începând cu 1 ianuarie 2016, autoritatea a redus cu 20% cota asupra primelor brute încasate pentru RCA și cu 50% cota din valoarea activului net al fondurilor de pensii facultative.

Relaxarea obligațiilor financiare ale fondurilor de pensii din Pilonul III a venit după ce de la începutul lui 2015 fusese redusă cu 21% cota din contribuțiile brute încasate de fondurile de pensii din Pilonul II.

“Controlul strict al costurilor, dar și nerealizarea unor proiecte de investiții reportate pentru 2016 au condus la înregistrarea în anul 2015 a unui excedent de 36,5 milioane de lei, comparativ cu execuția bugetară a anului 2013 - încheiată cu un deficit curent de aproape 10 milioane de lei, și respectiv cea a anului 2014 - încheiată cu un excedent de peste 18 milioane de lei”, se spune în comunicat.

ASF se finanțează integral din venituri proprii extrabugetare, potrivit OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013 și OUG 94/2013 aprobată prin Legea 148/2015 privind înființarea, organizarea și funcționarea a instituției.

Nivelul veniturilor din activitatea de reglementare, autorizare și supraveghere a entităților din piețele financiare non-bancare a fost stabilit prin Legea 32/2000, Regulamentul CNVM 7/2006 și Normele CSSPP 7/2008 și 8/2008 integrate în mod unitar începând din 1 ianuarie 2015 în Regulamentul ASF 16/2014.

ASF autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile prezente pe piața financiară non-bancară din România.

Instituția a fost înființată în 2013 prin preluarea și reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

viewscnt
Afla mai multe despre
as
excedent
venituri
cheltuieli