Vienna Insurance Group a continuat să crească puternic în prima jumătate a anului

Vienna Insurance Group a continuat să crească puternic în prima jumătate a anului
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 aug 2024
În prima jumătate a anului 2024, volumul total al primelor brute subscrise a crescut cu 7,9% față de anul precedent, la 7,886 miliarde de euro.
 
Urmărește-ne și pe Google News
Primele au crescut nu numai pe toate piețele, ci și pe toate liniile de business. O creștere semnificativă a primelor s-a înregistrat pe segmentul Piețelor Speciale (Germania, Georgia, Liechtenstein și Turcia), cu un avans de 32,0%, în regiunea ECE extinsă (Albania inclusiv Kosovo, Țările Baltice, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Ungaria, Moldova, Macedonia de Nord, România, Serbia, Slovacia și Ucraina) cu o creștere de 11,5%, și în Austria, cu o creștere a primelor de 6,5%.
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Ryanair își anunță planul - tarife scăzute și vânzări promoționale de bilete cu prețuri reduse CITEȘTE ȘI Ryanair își anunță planul - tarife scăzute și vânzări promoționale de bilete cu prețuri reduse

Veniturile din asigurări au crescut la 5,919 miliarde de euro (+10,0%), în principal datorită creșterii pe segmentul asigurărilor de proprietăți și răspunderi. S-au înregistrat creșteri pe toate piețele, cu evoluții semnificative pe segmentul Piețelor Speciale (+21,5%), în Regiunea ECE extinsă (+14,5%), Polonia (+14,0%) și Austria (+6,5%). În special Turcia crește pe segmentul Piețe Speciale, în timp ce România, Slovacia, Țările Baltice, Bulgaria și Ungaria cresc în regiunea ECE extinsă.

Profitul înainte de impozitare s-a majorat la 481,0 milioane de euro în prima jumătate a anului 2024. Această creștere de 3,9% este atribuită în principal Austriei, Poloniei și Regiunii ECE extinsă. În Austria, această majorare a profitului este în primul rând rezultatul creșterii veniturilor. În Polonia, această creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut se datorează în principal unui volum semnificativ mai mare obținut din asigurările generale și profitabilității sporite pe segmentul asigurărilor de viață. În Regiunea ECE extinsă, această creștere este generată în principal din performanța foarte bună a companiilor de asigurări VIG din România și din rata combinată îmbunătățită din statele baltice.
 
Rentabilitatea anualizată a capitalului propriu la nivel operațional s-a îmbunătățit la 16,2% (15,1% la sfârșitul anului 2023).
Rata combinată netă pentru primele șase luni din 2024 s-a îmbunătățit la 93,3% (prima jumătate a anului 2023: 94,0%), în principal datorită evoluției pozitive a ratei daunelor.
 
Situate la aproximativ 123 milioane de euro brut, daunele legate de fenomenele meteo nefavorabile înregistrate în prima jumătate a anului 2024 au fost cu mult sub cele înregistrate anul precedent (aproximativ 256 milioane de euro). După reasigurare, VIG a reținut o sumă de aproximativ 112 milioane de euro.
 
Marja de servicii contractuale, cuprinzând în principal asigurări de viață și de sănătate pe termen lung, a însumat 5,633 miliarde de euro (-2,8%) la 30 iunie 2024. Noua linie de business reprezentată de CSM în asigurări de viață și sănătate se ridică la 216 milioane de euro, cu o marjă de creștere de 9,8%.
 
La sfârșitul primului semestru al anului 2024, rata de solvabilitate a Grupului rămâne la un nivel foarte ridicat, de 265% (inclusiv măsurile tranzitorii), demonstrând capitalizarea extraordinar de puternică a VIG.
 
La 30 iunie 2024, portofoliul total de investiții de capital se ridica la 43,1 miliarde de euro (42,6 miliarde de euro la sfârșitul anului 2023). Această creștere de 1,1% se datorează în special creșterii numerarului și echivalentelor de numerar, care la rândul lor sunt în principal rezultatul fluxului pozitiv de numerar din activitățile de exploatare și investiții.
 
Conducerea VIG confirmă perspectivele pozitive pentru exercițiul financiar 2024, în pofida mediului volatil și, pe baza evoluțiilor excelente înregistrate în prima jumătate a anului, se așteaptă ca profitul înainte de impozitare să se situeze la limita superioară a intervalului planificat de 825 milioane de euro până la 875 milioane de euro.
 
Vienna Insurance Group (VIG) este principalul grup de asigurări în întreaga regiune a Europei Centrale și de Est (ECE). Peste 50 de companii de asigurări și fonduri de pensii din 30 de țări fac parte din acest grup cu tradiție îndelungată, branduri puternice și o relație apropiată cu clienții. Circa 30.000 de angajați ai VIG răspund nevoilor de zi cu zi ale celor aproximativ 32 de milioane de clienți.
 
Acțiunile VIG sunt cotate la Bursa de Valori din Viena din 1994, la Bursa de Valori din Praga din 2008 și la Bursa de Valori din Budapesta din 2022. Compania beneficiază de rating A+ cu perspectivă stabilă din partea reputatei agenții internaționale de rating Standard & Poor’s. VIG colaborează îndeaproape cu Erste Group, cea mai mare bancă de retail din Europa Centrală și de Est.
viewscnt
Afla mai multe despre
vienna insurance group
asigurari