Premierul Ciucă a vorbit cu șeful ASF despre situația Euroins: Dacă intră în insolvență, vor fi afectați mulți. Plafonarea prețurilor RCA - o ipoteză pe o perioadă determinată

Premierul Ciucă a vorbit cu șeful ASF despre situația Euroins: Dacă intră în insolvență, vor fi afectați mulți. Plafonarea prețurilor RCA - o ipoteză pe o perioadă determinată
scris 15 mar 2023

​„Am discutat săptămâna trecută cu Nicu Marcu, președintele ASF, urmează să se finalizeze controlul la Euroins și joi, așa am fost informat, ar urma să fie prezentate concluziile raportului de control, a declarat premierul Nicolae Ciucă, înainte de începutul ședinței de Guvern.

”Concluziile sunt că Euroins are o cotă de piață destul de consistentă și la nivelul ASF trebuie găsite soluțiile ca acea cotă de piață, dacă într-adevăr intră în insolvență, să poată fi preluată pentru că e vorba de foarte mulți oameni și companii de transport care vor fi afectate. Plafonarea prețurilor RCA este o ipoteză care este în analiză, doar că această plafonare poate să se întâmple pe o perioadă determinata de timp, pe care o vor stabili experții”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Urmărește-ne și pe Google News
BMW prognozează creștere în 2023, cu ajutorul mașinilor electrice și a celor de lux, și pregătește lansarea Neue Klasse CITEȘTE ȘI BMW prognozează creștere în 2023, cu ajutorul mașinilor electrice și a celor de lux, și pregătește lansarea Neue Klasse

Potrivit HotNews.ro, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară se va întâlni chiar azi în ședință și se va prezenta raportul de control la Euroins, care are sute de pagini. Dacă nu se ia azi o decizie, mâine sigur. Deciziile se vor transmite mai întâi către Euroins și apoi se vor comunica și public.

La sfârșitul anului 2022, Euroins avea 2,8 milioane de contracte RCA în vigoare, adică 39% din totalul pieței de RCA.

Presa bulgară: Iohannis și Radev ar trebui să vorbească despre criza Euroins

Criza cu care se confruntă compania de asigurări Euroins pe piața din România amenință să destabilizeze întregul sector de asigurări din țară, dar și piața de capital bulgară, iar acest subiect ar putea figura miercuri pe agenda discuțiilor dintre președintele Klaus Iohannis, aflat în vizită la Sofia, și omologul său bulgar, Rumen Radev, scrie publicația economică bulgară „Financial Tribune”, într-un articol critic la adresa demersurilor ASF, informează News.ro.

Euroins face parte din Eurohold, unul dintre cei mai mari jucători din economia bulgară și un grup energetic și financiar de top în Europa de Sud-Est, cu venituri și active de câteva miliarde și peste 7.000 de angajați.

Prima News – Daniel Apostol, ASF, atrage atenția: Companiile de asigurări să nu speculeze piața, să nu impună tarife exagerate la RCA CITEȘTE ȘI Prima News – Daniel Apostol, ASF, atrage atenția: Companiile de asigurări să nu speculeze piața, să nu impună tarife exagerate la RCA

Parte a Eurohold este și EIG Re EAD, o companie cu o istorie de 20 de ani, ale cărei servicii de reasigurare sunt folosite de companii de asigurări de top din Europa.

EIG Re a reasigurat recent întregul portofoliu Euroins din România, ceea ce a garantat plata tuturor despăgubirilor către compania românească și a asigurat transferul tuturor riscurilor, explică publicația bulgară.

„Problema este că ASF, autoritatea de reglementare a pieței asigurărilor din România, analogul FSC din Bulgaria, a ridicat în presa românească problema capacității financiare a EIG Re, ceea ce a declanșat speculații cu privire la un faliment al Euroins în România, iar acest lucru ar putea avea consecințe cutremurătoare pentru întregul grup, listat la bursele de la Sofia și Varșovia și ar putea destabiliza întregul sector de asigurări din România, precum și piața de capital din Bulgaria, în care Euroins investește în calitate de mare investitor instituțional”, arată Financial Tribune.

Jurnaliștii bulgari acuză că estimările făcute publice de ASF sunt problematice, pentru că „nu se bazează în realitate pe nimic și sunt complet nefondate, în condițiile în care rezultatele celor trei audituri importante - efectuate în prezent de ASF, autoritatea de reglementare financiară a UE și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) - nu vor fi anunțate decât la sfârșitul lunii martie”.

SURPRIZĂ Intrum, liderul Europei în credit management și recuperare de datorii, ia în calcul să plece din România CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Intrum, liderul Europei în credit management și recuperare de datorii, ia în calcul să plece din România

Primul și cel mai important argument este că „în conformitate cu legislația europeană, nu este de competența autorității române de reglementare ASF să comenteze situația financiară a unei companii de asigurări sau reasigurări bulgare. ASF a îndrăznit să judece și să dea aprecieri despre compania bulgară presei românești, depășindu-și astfel în mod clar competențele legale”, scrie Financial Tribune.

Publicația bulgară susține că presa și analiștii din România atrag atenția că „este important ca președintele Iohannis să fie bine informat de către consilierii săi cu privire la acest scandal, deoarece orice evaluare, comentariu sau calificare nepotrivită cu privire la activitățile unei companii din afara României care nu este supravegheată de ASF ar putea aduce mari prejudicii de imagine țării, ar destabiliza piețele din ambele țări și ar afecta relațiile de bună vecinătate cu Bulgaria.

Stabilitatea financiară a EIG Re și Eurohold este o chestiune care ține de autoritatea de reglementare bulgară, FSC, precum și de cea europeană, EIOPA, rezumă și amintesc ziarele românești”, potrivit Financial Tribune.

Euroins, mai scrie publicația bulgară, a sesizat EIOPA cu privire la comportamentul necorespunzător al funcționarilor ASF față de compania bulgară și a cerut un audit independent al acestor acțiuni. Organismul european a intervenit și a lansat un astfel de audit. Rezultatele sunt așteptate să fie publicate în câteva zile.

În acest context, celălalt acționar majoritar al Eurohold, BERD (10%), a inițiat un audit al Euroins România, care ar urma să se încheie, de asemenea, până la sfârșitul lunii martie.

ASF a făcut comentarii publice ce ar putea afecta profund imaginea grupului listat dual înainte de a primi informațiile oficiale privind situația financiară a EIG Re, pe care autoritatea de reglementare din România le-a solicitat FSC, omoloaga din Bulgaria - acuză partea bulgară. Pe de altă parte, în cazul în care autoritatea română consideră că evaluarea FSC este părtinitoare, ASF are posibilitatea de a sesiza arbitrajul EIOPA. Cu toate acestea, dacă ASF confirmă capacitatea financiară a EIG Re de a reasigura Euroins, solvabilitatea companiei bulgare va fi restabilită și aceasta își va putea continua operațiunile pe piața românească, notează „Financial Tribune”.

Grupul bulgar Eurohold acuză \ CITEȘTE ȘI Grupul bulgar Eurohold acuză "un atac organizat" împotriva Euroins România, pentru sechestrarea rapidă a activelor, susținând că a informat inclusiv organisme internaționale

Eurohold: Euroins România și-a consolidat recent poziția financiară peste cerințele legale
În contextul scandalului iscat de creșterea tarifelor de referință RCA, a afirmațiilor liderului PSD, Marcel Ciolacu, privind un posibil nou faliment RCA și a îngrijorărilor exprimate de Guvern, care așteaptă rezultatele controlului demarat de ASF asupra solvabilității Euroins, grupul bulgar Eurohold a reacționat, subliniind că „a consolidat recent poziția financiară” a Euroins România peste cerințele legale.

Grupul bulgar Eurohold, proprietarul Euroins Insurance Group (EIG), a anunțat vineri „legat de cele mai recente afirmații și speculații din spațiul public, că a consolidat recent poziția financiară a Euroins România, unitatea EIG, care are acum un raport SCR (Cerința de Capital de Solvabilitate) de 160% și un MCR (Cerința de Capital Minim) de 300%.”

Grupul Eurohold a dat noi detalii despre contractul de reasigurare semnat de Euroins România cu EIG Re, reasigurătorul grupului Euroins Insurance Group (EIG), precizând că „valoarea totală a riscului reasigurat transferat către EIG Re este de 1,5 miliarde lei (peste 300 milioane euro).”

Plafonarea prețurilor RCA ar putea însemna, de fapt, prețuri mai mari pentru unii șoferi / Ce prețuri sunt acum în București comparativ cu alte orașe

Plafonarea prețurilor RCA, luată în calcul de ASF, în scandalul generat de creșterea noilor tarife de referință, ar putea fi costisitoare pentru mulți șoferi, mai ales pentru cei din alte localități decât București, pentru care sunt asigurători care vând RCA sub tarifele de referință, care nu sunt obligatorii, ci doar orientative.

În plin scandal generat de creșterea noilor tarife de referință RCA, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dat foarte puține explicații, mulțumindu-se să publice pe site un grafic cu prețuri comparative în care a spus că „aceste tarife de referință nu sunt prețuri de vânzare și că acestea au crescut cu 16,28% în ultimele 6 luni.”

Ernst & Young (EY) taie zeci de posturi de parteneri și renunță la sute de angajați CITEȘTE ȘI Ernst & Young (EY) taie zeci de posturi de parteneri și renunță la sute de angajați

Pentru a liniști și mai mult spiritele, purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, a declarat scurt că: „în vederea protecției consumatorilori, ASF ia în calcul plafonarea prețurilor RCA”.

Plafonarea prețurilor RCA nu ar fi o premieră în România. O măsură similară a fost luată în anul 2016, de către Guvernul Cioloș, pentru o perioadă de 6 luni. Asigurătorii au dat în judecată Guvernul, iar România a intrat în procedură de infringement declanșată de Comisia Europeană.

Ar fi benefică sau nu pentru asigurați o nouă plafonare a prețurilor RCA?

HotNews.ro a analizat ce prețuri finale sunt acum la RCA comparativ cu noile tarife de referință anunțate de ASF pentru a vedea cum ar putea fi afectați asigurații.

În condițiile în care tarifele de referință anunțate de ASF sunt valabile pentru șoferii care sunt în clasa B0, HotNews.ro a solicitat brokerilor de asigurări mai multe simulări de oferte RCA pentru această categorie.

Datele arată că în București, prețurile finale RCA sunt mai mari decât cele de referință atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice încadrate la clasa B0.

PROFIT NEWS TV Mihai Tecău, CEO Omniasig: O piață echilibrată nu înseamnă să domine în proporție de peste 70% asigurările RCA CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Mihai Tecău, CEO Omniasig: O piață echilibrată nu înseamnă să domine în proporție de peste 70% asigurările RCA

În restul localităților, prețurile finale RCA pot fi mai mici dar și mai mari decât tariful de referință, în condițiile în care asigurătorii țin cont și de proprii indicatori în stabilirea acestor prețuri.

În București, prețurile RCA sunt de regulă mai ridicate decât în alte localități, în condițiile în care multe daune sunt făcute de proprietarii de mașini domiciliați în Capitală.

După cum se știe, Euroins și-a redus încă de anul trecut expunerea pe RCA și fuge în special de șoferii din București pentru a nu mai acumula alte daune, motiv pentru care practică cele mai mari prețuri RCA din Capitală.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
euroins