Mișcare pregătită - Impozit local mai mare cu 20% impus proprietarilor de locuințe neasigurate

Mișcare pregătită - Impozit local mai mare cu 20% impus proprietarilor de locuințe neasigurate
scris 14 mar 2023

Persoanele fizice și juridice vor achita un impozit local majorat cu 20% dacă nu au încheiat polițe obligatorii pentru locuințele aflate în proprietate, prevede un proiect de modificare a Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, analizat de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În cazul în care locuințele sunt asigurate printr-o poliță facultativă, impozitul plătit de proprietari va fi redus cu 20%, se mai arată în document.

Urmărește-ne și pe Google News
Cutremurul din 1977 - 46 de ani: Peste 1.500 de victime, mai mult de 1.400 în București. 32.897 de clădiri prăbușite și grav avariate CITEȘTE ȘI Cutremurul din 1977 - 46 de ani: Peste 1.500 de victime, mai mult de 1.400 în București. 32.897 de clădiri prăbușite și grav avariate
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În prezent, legea stabilește că reprezentații primăriilor constată contravențiile (lipsa poliței de asigurare) și aplicarea amenzii, al cărei cuantum se situează între 100 și 500 lei. De la intrarea în vigoare a Legii 260/2008, autoritățile locale nu au aplicat sancțiuni proprietarilor pentru lipsa asigurării.

Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate. În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 euro.

Legea mai spune că persoanele fizice sau juridice care nu își asigură locuințele aflate în proprietate nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite (cutremur, alunecare de teren, inundație), de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuințelor.

Cunoscute și sub denumirea PAD, primele polițe obligatorii pentru locuințe au fost emise de PAID Romania în iulie 2010. Fondul locativ național numără aproximativ 9 milioane de locuințe și, raportat la numărul de polițe, gradul de cuprindere în asigurare se situează sub 20%.

La finele lunii februarie 2023, PAID avea un portofoliu de 1,9 milioane de contracte în vigoare, în creștere cu peste 50.000 polițe față de ianuarie, pe fondul cutremurelor din Turcia și judeul Gorj.

Prigoreanu, MIB: RCA-ul este pentru piața asigurărilor precum diabetul pentru om. Boala nu se vindecă singură, necesită o dietă echilibrată și o medicamentație adecvată CITEȘTE ȘI Prigoreanu, MIB: RCA-ul este pentru piața asigurărilor precum diabetul pentru om. Boala nu se vindecă singură, necesită o dietă echilibrată și o medicamentație adecvată

Societatea Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a fost înființată în septembrie 2009. Cei mai mari acționari ai asigurătorului sunt Astra (în faliment), Groupama și Allianz Unit Asigurări (fosta Gothaer România), fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social.

Generali România are o participație de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig (în faliment), Certasig (în faliment), City Insurance (în faliment), Signal Iduna Asigurări, Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
locuinte
proprietari
polite
impozite
majorare