Senatul, prin votul majorității PSD, a respins ordonanța de urgență a Guvernului prin care este înființat Programul IMM Leasing de echipamente și utilaje. PSD invocă faptul că programul este damarat târziu și că echipamentele finanțate vor fi importate și nu asigurate din producția internă.
De ce este important: Guvernul a anunțat inițial adoptarea ordonanței de urgență privind aprobarea Programului IMM Leasing de echipamente și utilaje în data de 16 iulie, pentru ca ordonanța să fie adoptată din nou în ședința următoare a Guvernului, din 22 iulie.
Mai este important: Zilele trecute, Guvernul a modificat, tot prin ordonanță de urgență, unele prevederi ale Programului IMM Leasing, ”ca urmare a unor observații apărute pe circuitul de avizare”, iar forma finală a acestui program urmează să fie implementată abia după adoptarea normelor de aplicare, printr-o viitoare hotărâre a Executivului.
Este bine de știut: Scopul programului este garantarea de către stat a finanțarii atât a IMM-urilor, cât și a întreprinderilor afiliate care au un număr de peste 250 de angajați, în vederea achziționării de echipamente și utilaje necesare desfășurării activității.
CITEȘTE ȘI Legea RCA va fi modificată de Ministerul Finanțelor. Schimbările vizează categoria "asiguraților cu risc ridicat"În Senat, unde deține majoritatea, PSD a promovat și a obținut respingerea ordonanței privind instituirea Programului IMM Leasing atât în comisia economică - condusă de senatorul Daniel Zamfir -, care a întocmit raportul de respingere, cât și la votul din plenul Senatului, unde i s-au aliat senatorii Pro România și ALDE. În același timp, PNL, USR și UDMR au vot împotriva respingerii programului.
În raportul de respingere nu au fost invocate argumente pentru respingerea programului, dar în plenul Senatului fostul ministru PSD pentru Mediul de Afaceri Radu Ștefan Oprea a arătat, în primul rând, că programul ”vine târziu” și nu a demarat deși se apropie luna septembrie.
În al doilea rând, senatorul PSD a susținut că programul ”va defavoriza și mai mult balanța de plăți externe a României” pentru că va finanța utilaje din import, iar Guvernul libaral ar fi trebuit să propună ca programul să stimuleze producția internă de echipamente și utilaje.
Acum, ordonanța va fi transmisă spre dezbatere și vot final Camerei Deputaților.
CITEȘTE ȘI Anchetă declanșată pe piața service-urilor auto: Suspiciuni de înțelegere pentru stabilirea prețurilor la reparații și pieseValoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul Programului IMM Leasing este de 5 milioane lei.
Ministerul Finanțelor Publice garantează, prin FNGCIMM, în numele și contul statului, astfel:
a) maximum 80% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și alte cheltuieli aferente finantării garantate, pentru achizitia de echipamente IT si tehnologia informatiei în cadrul unei operațiuni de leasing financiar;
b) maximum 60% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și alte cheltuieli aferente finantării garantate, pentru achizitia de utilaje si echipamente tehnologice, precum și autovehicule pentru transport marfuri și persoane utilizate în scop comercial, în cadrul unei operațiuni de leasing financiar;
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ În pofida majorării daunalității, 2019 a adus un profit substanțial industriei asigurărilor. Cei mai mari câștigători și pierzătoriiDurata maximă a perioadei de leasing este de 72 de luni, cu posibilitatea acordării de perioade de grație cu durata cuprinsă între 3 și 12 luni.
Avansul achitat de utilizator este cuprins între 0 și 20% din valoarea de achiziție a bunului finanțat, exclusiv TVA.
Valoarea reziduală este cuprinsă între 1% și maximum 20% din valoarea de achiziție a bunului finanțat, exclusiv TVA și poate fi achitată la încheierea perioadei de leasing sau poate fi inclusa în rate, pe parcursul derularii contractului.