Euroins lansează asigurea de răspundere civilă pentru judecători și procurori

Euroins lansează asigurea de răspundere civilă pentru judecători și procurori
scris 19 aug 2019

Euroins România, al patrulea asigurător local după nivelul primelor subscrise în 2018, lansează un nou produs, sub forma asigurării de răspundere civilă profesională pentru judecători și procurori.

Mișcarea este în acord cu o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii ce prevede instituirea pentru judecători și procurori a obligativității de a încheia o asigurare de răspundere civilă profesională obligatorie.

Urmărește-ne și pe Google News

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Astfel, judecătorii și procurorii în funcție pot încheia asigurarea de răspundere civilă profesională obligatorie, care acoperă riscurile rezultate ca urmare a erorilor judiciare cauzate de exercitarea funcției cu gravă neglijență, respectiv cheltuielile de judecată suportate de Asigurat în procesul civil. „Grava neglijență” este descrisă, conform legii, ca reprezentând „nesocotirea din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuizabil, a normelor de drept material ori procesual, de către judecător sau procuror”.

CONFIRMARE Altex pleacă de pe platforma eMAG CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Altex pleacă de pe platforma eMAG

Beneficiarul despăgubirii, în cazul în care polița de asigurare este executată, este Statul Român, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice, pentru că răspunderea civilă profesională a judecătorului sau a procurorului reprezintă, conform legii, „obligația de a plăti prejudiciul cauzat din gravă neglijență, Statului Român reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice, în urma unei hotărâri definitive a instanței.

Asigurarea de răspundere civilă profesională se încheie pe o perioadă de 12 luni, cu sau fără franșiză, iar limita de despăgubire este de 100.000 de euro, echivalent în lei. Franșizele sunt cuprinse între 3% și 15% din valoarea daunei și generează reduceri ale valorii primei de asigurare cuprinse între 5% și 20%. Contractul de asigurare se poate încheia fie individual (de către judecător sau procuror), fie colectiv (de către instanță sau parchet, în calitate de angajator/contractant, cu o listă nominală cu asigurații).

Asiguratorul va suporta prejudiciul cauzat de asigurat prin erorile judiciare săvârșite în perioada de valabilitate a poliței de asigurare, inclusiv consecințele directe ale acestora produse ulterior expirării poliței, precum și pretențiile de despăgubire formulate împotriva asiguratului de către statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, în perioada de valabilitate a poliței, determinate de erori judiciare săvârșite de asigurat într-o perioadă retroactivă, de maxim 3 luni.

Euroins România a înregistrat un avans de 28,6% al primelor subscrise în primul trimestru al acestui an, rezultat susținut de dinamica veniturilor din polițe RCA. Subscrierile au atins 131,8 milioane de leva (319,1 milioane de lei) în intervalul analizat, de la 102,5 milioane de leva (243,95 milioane delei) în perioada ianuarie - martie 2018.

Euroins a fost înființată în 1994 sub denumirea Asitrans.

Din 2007, asigurătorul român este controlat de Euroins Insurance Group PLC – 98,5%, alături de 35 de acționari persoane fizice - 1,49% și 4 acționari persoane juridice - 0,01%. La finele anului 2018, Euroins Romania avea un capital social de 532,82 milioane de lei, controlat de Euroins Insurance Group (EIG) - 98,5%.

Asigurătorul are peste 1,8 milioane de clienți activi, o rețea de 48 de agenții, mai mult de 600 de angajați și un portofoliu de peste 60 de produse de asigurare. La finele anului trecut, Euroins Romania deținea fonduri proprii 317,417 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
euroins
raspundere civila judecatori