Anca Manițiu, investment manager Impetum Group: Multe companii antreprenoriale au nevoie de o schimbare de mentalitate; La Bittnet, cea mai îndrăzneață decizie a fost să profesionalizăm boardul

Anca Manițiu, investment manager Impetum Group: Multe companii antreprenoriale au nevoie de o schimbare de mentalitate; La Bittnet, cea mai îndrăzneață decizie a fost să profesionalizăm boardul
Emil Popescu
Emil Popescu
scris 1 feb 2024

Contextul economic actual, dificil pentru companii din multe puncte de vedere, inclusiv accesul la finanțare bancară, îndreaptă atenția antreprenorilor tot mai mult către sursele de finanțare alternativă și capital privat. Fondurile de private equity susțin creșterea business-ului nu doar prin aportul de capital, ci și prin profesionalizarea managementului și prin punerea în practică a unui întreg proces transformațional, spune Anca Manițiu, investment manager Impetum Group.

“Companiile din România se confruntă cu un an dificil, având în vedere contextul economic și politic. În acest cadru, stabilirea proceselor clare la nivel de companie devine crucială, oferind ghidare în luarea deciziilor concrete și evitând riscul intrării într-un malaxor din care puțini vor ieși neafectați la finalul anului. În această perioadă tumultuoasă, accesul la capital rămâne o necesitate pentru companii, însă restricțiile bancare fac de cele mai multe ori ca doar finanțarea prin equity să rămână o soluție viabilă”, a declarat Anca Manițiu pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai departe, infuzia de capital trebuie să susțină creșterea business-ului și implicit valoarea companiei, o variantă de preferat celei în care fondatorul primește banii și îi folosește după cum consideră.

“Noi nu suntem un investitor pasiv, care doar plasează banii și așteaptă rezultate. Dimpotrivă, când intrăm într-o companie abordăm un proces transformațional, împreună cu antreprenorul. Este o nouă etapă de dezvoltare a business-ului, de la o companie antreprenorială la una în care avem acționari instituționali - la rândul lor cu planuri de creștere -, structurată și cu un corporate governance stabil”, detaliază investment managerul Impetum.

Ea a adus ca exemplu grupul de firme din domeniul IT&C Bittnet, unde Impetum Investments și Agista Investments reprezintă împreună cel mai mare acționar.

După intrarea în acționariat, explică Anca Manițiu, focusul a fost pus pe integrarea și eficientizarea celor 14 companii din grup, propunând o abordare nouă în ceea ce privește guvernanța corporatistă.

“Poate cea mai îndrăzneață decizie a fost aceea de a profesionaliza boardul - deja când ajungi la o cifră de afaceri de aproape 400 de milioane de lei joci într-o altă ligă și ca să poți face față acestei noi provocări îți trebuie knowhow suplimentar. Așa că ne-am gândit să aducem în board oameni care vin cu un knowhow complementar nouă, care au văzut tranzacții de M&A în străinătate, dar și cu un knowhow operațional de IT, pentru că au condus divizii internaționale. Trebuie să îmbunătățim percepția pieței față de această companie să îi arătăm justa valoare, și să urmărim interesele acționarilor – Bittnet, Agista, Impetum, pe tot lanțul”, spune Manițiu.

Multora dintre companiile antreprenoriale românești, preocupate de activitatea de zi cu zi, le lipsesc viziunea și direcția strategică, și au nevoie de o schimbare de mindset pentru a trece la o nouă etapă de creștere.

„Adesea, această tranziție nu este simplă. Antreprenorul pleacă de la ideea că el cunoaște cel mai bine afacerea, și poate chiar așa este, însă poate să nu dispună de toate informațiile și resursele necesare pentru a o duce la următorul nivel. Avem obiective comune de creștere a valorii companiei, dar uneori diferă viziunea despre cum să atingem acele obiective. Colaborarea este esențială, înțelegând că trebuie să aducem resurse, nu doar financiare, ci și knowhow pentru profesionalizarea managementului. În creșterea afacerii, deciziile centralizate la o singură persoană – fie antreprenorul, fie CEO-ul – nu reprezintă întotdeauna soluția. O echipă de management cu experiență în domenii cheie poate aduce o valoare considerabilă prin perspective diferite”, conform sursei citate.

Pe piața globală de private equity au scăzut în ultima perioadă atât valoarea tranzacțiilor, cât și numărul de tranzacții și randamentele, în contextul scăderii tranzacțiilor cu acțiuni ale companiilor de tehnologie, însă pe termen mediu și lung este anticipată o creștere accelerată a activelor aflate în portofoliile fondurilor de investiții.

Anca Manițiu este expert în gestiune financiară și de risc, cu peste 25 ani de experiență în domeniul financiar și bancar, având studii în economie și administrarea afacerilor. Experiența sa bancară a fost consolidată de 3 ani de experiență în piața de capital și 2 ani ca director de operare (COO) și membru al Consiliului de Administrație al ROCA Investments, unde a supravegheat operațiunile companiilor din portofoliul ROCA.

Impetum Group este un grup românesc care aduce împreună capital, management și servicii, format din reunirea sub aceeași umbrelă a CITR, liderul pieței de insolvență din România, ROCA Investments, soluție de private equity care urmărește consolidarea și scalarea IMM-urilor românești cu potențial, ROCA X, Venture Capital destinat start-up-urilor de tehnologie, și Agista, fond de growth equity cu focus pe companii care au demonstrat o creștere susținută cu resurse limitate în nișa în care activează și caută să-și accelereze scalarea la nivel național și internațional.

viewscnt
Afla mai multe despre
impetum bittnet