Activele financiare ale administrațiilor publice au crescut

Activele financiare ale administrațiilor publice au crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iul 2024

Activele financiare ale sectorului instituțional Administrații publice, exprimate ca pondere în Produsul Intern Brut (PIB), au crescut cu 4,2 puncte procentuale în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară a anului trecut, ajungând la 26,8%, conform datelor publicate de Banca Națională a României.

Potrivit sursei citate, evoluția ascendentă a fost determinată de majorarea semnificativă a stocului participațiilor și acțiunilor/unităților fondurilor de investiții, cu 1,8 puncte procentuale, până la nivelul de 10,2% din PIB, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Familia olandeză de Boer vinde 6% din acțiunile DN Agrar într-o tranzacție de aproape 3 milioane euro CITEȘTE ȘI Familia olandeză de Boer vinde 6% din acțiunile DN Agrar într-o tranzacție de aproape 3 milioane euro
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Stocul disponibilităților de natura numerarului și depozitelor a crescut (+29,4%), atingând un nivel de 7,6% din PIB, pe fondul încasării sumelor rezultate din emisiunile de titluri de natura datoriei ale Ministerului Finanțelor, în special pe piața externă.

Creanțele financiare din categoria alte conturi de primit (taxe, impozite, contribuții sociale, creanțe comerciale, sume datorate de agenții economici autorităților publice și creanțe externe) s-au majorat cu 1,1 puncte procentuale, până la nivelul de 6,6% din PIB.

Creditele acordate de administrațiile publice au ajuns la un nivel de 2,3% din PIB (în creștere cu 0,2 puncte procentuale comparativ cu trimestrul I 2023), pe fondul plăților în avans efectuate pentru echipamentele militare.

Angajamentele financiare ale administrațiilor publice, exprimate ca pondere în PIB, s-au majorat cu 7,8 puncte procentuale, ajungând la 56,6% la finele trimestrului I 2024. Această evoluție a fost determinată în principal de majorarea stocului titlurilor de natura datoriei (+5 puncte procentuale în perioada analizată, până la 38,4% din PIB), ca urmare a emisiunilor de obligațiuni lansate de Ministerul Finanțelor pe piața internă și externă, în vederea finanțării deficitului bugetar și refinanțării datoriei guvernamentale.

Creditele guvernamentale angajate au înregistrat o majorare de 25,7% în valoare nominală, față de trimestrul I 2023, pe seama emisiunilor de titluri de stat nenegociabile destinate populației din cadrul programului Tezaur, însă în termeni relativi, au crescut cu 0,9 puncte procentuale, până la nivelul de 7,6% din PIB.

O tendință similară a consemnat și stocul altor conturi de plătit, care a atins un nivel de 9,7% din PIB, în creștere cu 1,8 puncte procentuale față de primele trei luni din 2023, pe seama înregistrării fondurilor externe nerambursabile.

Sectorul administrațiilor publice a înregistrat un necesar net de finanțare de 1,8% din PIB în trimestrul I 2024 și de 1,7% din PIB în trimestrul I 2023. Administrația centrală a consemnat un necesar net de finanțare de 2,3% din PIB (comparativ cu 2,1% din PIB în T1 2023), administrațiile locale au înregistrat o capacitate de finanțare de 0,4% din PIB (0,3% din PIB în trimestrul I 2023), iar administrațiile de securitate socială au prezentat o capacitate netă de finanțare de 0,2% din PIB (0,1% din PIB în primul trimestru din 2023). 

viewscnt
Afla mai multe despre
active financiare
bnr