Acțiunile europene înregistrează scăderi vineri, afectate de scăderea cotațiilor petrolului, dar și de orientarea investitorilor către obligațiunile corporative, în condițiile în care Banca Centrală Europeană (BCE) a inclus titlurile de împrumut emise de companii în programul lunar de achiziții de active derual de instituție, informează MarketWatch.
În jurul orei 16:00, indicele Stoxx Europe 600 era în coborâre cu peste 2%. În lipsa unei revenirii, indicele ar închide la cel mai redus nivel din 19 mai. Joi, indicele a pierdut 1%.
“În zona euro, investitorii au părăsit piețele de acțiuni pentru a investi în obligațiuni corporative” spune Ipek Ozkardeskaya, analist la London Capital Group, într-o notă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În martie, alături de reducerea ratei dobânzii cheie, BCE a suplimentat achizițiile lunare de active din zona euro cu 20 miliarde de euro, la 80 miliarde de euro, concomitent cu includerea obligațiunilor denominate în euro emise de companii (entități nebancare), încadrate în categoria recomandată pentru investiții (investment grade). Achizțiile de obligațiuni corporative au demarat miercuri. Pachetul de măsuri are rolul de a stimula economiilor din zona euro și a aduce inflația pe traiectoria țintită de bancă, în condițiile în care prețurile de consum sunt afectate de ieftinirea petrolului și de încetinirea creșterii economiei mondiale.
“Năvala pe piața obligațiunilor corporative din zona euro va provoca o distorsiune a raportului dintre risc și câștig, așa cum s-a întâmplat atunci când BCE a început să cumpere titluri suverane pentru a accelera creșterea”, adaugă Ozkardeskaya.
Stoxx Europe 600 Banks, al acțiunilor din sectorul bancar, înregistra un declin de peste 3%. Acțiunile Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, erau în scădere cu 4,6%, iar cele ale UniCredit, cea mai mare bancă italiană, cu 5,4%.
Decizia BCE de a cumpăra obligațiuni emise de companii se reflectă în scăderea costurilor de împrumut, ceea ce ar putea afecta profitabilitatea băncilor din zona euro.
Stoxx Europe 600 Oil&Gas, care surprinde evoluția acțiunilor din petrol și gaze, era în scădere cu circa 1,9%, pe fondul coborârii prețului petrolului. După o săptămâna de creșteri solide, petrolul Brent (cu livrare în august) a coborât vineri cu 1,6%, la 51,3 dolari/baril. West Texas Intermediate consemna un declin de 1,7%, la 49,9 dolari/baril.
Scăderea prețului petrolului este influențată de aprecierea dolarului. Bloomberg Dollar Index, care surprinde evoluția monedei americane față de un coș de valute considerat semnificativ, era în urcare cu 0,24%. Dolarul a avut o evoluție negativă în cursul săptămânii, în condițiile în care datele privind piața muncii, dar și comentariile oficialilor Rezervei Federale a SUA sugerează că instituția nu va majora luna aceasta dobânda de referință.
Pe bursa de la Frankfurt, acțiunile Deutsche Lufthansa erau în scădere cu 5,3%, după ce operatorul aerian a anunțat că directorul financiar Simone Menne va părăsi compania la finele lunii august.