Departamentul american de Justiție a cerut Curții Supreme din SUA să anuleze o decizie luată de o Curte de Apel prin care Apple a câștigat un proces împotriva companiei sud-coreene Samsung, legat de utilizarea ilegală a unor brevete, informează Reuters.
Obligată să plătească, în decembrie 2015, 548,2 de milioane de dolari către Apple, pentru copierea unor elemente de tehnologie și design, Samsung a contestat decizia la Curtea Supremă din SUA.
Reprezentanții Apple au refuzat să să comenteze, în timp ce Samsung a declarat că se bucură de un sprijin copleșitor, inclusiv din partea guvernului american.
"Dacă nu va fi corectată, decizia Curții de Apel ar putea duce la diminuarea inovației și încurajarea litigiilor legate de brevete, cu impact negativ asupra economiei și consumatorilor", a declarat firma sud-coreeană.
Despăgubirile plătite de Samsung către Apple au fost stabilite în urma unor procese care au durat aproape cinci ani.
Compania sud-coreeană susține că nu ar fi trebuit să plătească circa 400 de milioane de dolari, din totalul de 548,2 milioane de dolari, pentru copierea unot elemente de design, legate de forma iconițelor și colțurilor telefoanelor.
Mai exact, compania afirmă că nu este corect să plătească întregul profit obținut din vânzarea telefoanelor cu designul respectiv, având în vedere că acesta reprezintă doar o mică parte din dispozitiv.
Departamentul de Justiție este de părere că, deși nu este clar dacă Samsung a adus încă suficiente dovezi care să îi susțină punctul de vedere, cazul ar trebui rejudecat.
Judecarea cazului a început în aprilie 2011, când Apple a acuzat Samsung în instanță de încălcarea mai multor brevete și a cerut daune de 2,5 miliarde de dolari. Totuși, instanța a stabilit, initial, o despăgubire de circa 1 miliard de dolari. În urma rejudecărilor, suma a scăzut mai întâi la 930 milioane dolari, pentru ca, în mai 2015, aceasta să fie stabilită la 548 milioane dolari.