Pierderile consistente înregistrate de băncile italiene au frânat luni un raliu de patru ședințe al acțiunilor europene, care au închis cu un declin de 0,7%. Titlurile băncii Monte dei Paschi di Siena, a treia cea mai mare instituție de credit din Italia și cea mai veche din lume, s-au depreciat cu 14% la cel mai redus preț de la listare, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a cerut conducerii băncii să reducă portofoliul brut de împrumuturi neperformante cu peste 14 miliarde de euro.
De la începutul anului, Monte Paschi, fondată în urmă cu 544 de ani, a pierdut peste 70% din valoare, scrie MarketWatch.
Potrivit băncii italiene, BCE a solicitat reducerea cu 14,3 miliarde de euro a portofoliului brut de credite neperformante până la finele anului 2018, de la 46,9 miliarde de euro în decembrie 2015. Portofoliul net al împrumuturilor neperformante ar trebui redus cu 40,2%, de la 24,4 miliarde de euro la 14,6 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al Monte Paschi.
Monte Paschi nu este singura bancă italiană care a suferit pierderi importante de la începutul anului, în condițiile în care sistemul local înregistrează credite neperformante cu o valoare totală de circa 360 miliarde de euro, reprezentând o treime din portofoliul împrumuturilor neperformante la nivelul zonei euro. Acțiunile UniCredit, cea mai mare bancă italiană în funcție de active, s-au depreciat cu aproape 65% după primele șase luni, în timp ce prețul acțiunilor Banca Popolare di Milano și Intesa Sanpaolo a scăzut cu 61%, respectiv 48%.
CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea, nezdruncinat de Brexit: Susține în continuare listarea secundară la Londra a OMV Petrom și HidroelectricaLuni, titlurile UniCredit au coborât cu 3,6%, cele ale Banca Popolare di Milano cu 1,4%, iar Intesa Sanpaolo a închis cu un declin de 3%. Banca Popolare dell’Emilia Romagna a consemnat o depreciere de 6,7%. Anterior, acțiunile UniCredit, Monte dei Paschi di Siena și Banca Popolare Emilia Romagna au fost suspendate temporar de la tranzacționare pe fondul volatilității excesive.
Indicele FTSE MIB, al bursei de la Milano, a închis pe minus cu 1,7%.
Pe bursa de la Londra, indicele FTSE 100 a coborât cu 0,8%, tras în jos de acțiunile companiilor din construcții. Titlurile companiilor din minerit s-au apreciat puternic, alimentate de creșterea cotațiilor aurului și argintului până aproape de maximul ultimilor doi ani, însă creșterea nu a fost suficientă să împingă indicele de referință în teritoriu pozitiv.
Pe alte piețe, indicele DAX 30 (Frankfurt) a scăzut cu 0,7%, CAC 40 (Paris) cu 0,9%, iar IBEX 35 (Madrid) cu 0,2%.
Acțiunile Volkswagen s-au depreciat cu 2%, după de anterior au scăzut cu până la 4%. Șeful Volkswagen AG, Matthias Mueller, a respins solicitările ca producătorul auto să compenseze clienții europeni din cauza scandalului emisiilor, așa cum s-a întâmplat în SUA, declarând pentru un ziar german că un acord similar ar fi neadecvat și imposibil din punct de vedere financiar.