Băncile din România au înăsprit semnificativ standardele de creditare pentru împrumuturile ipotecare acordate populației în primul trimestru al acestui an, arată un sondaj publicat luni de Banca Națională a României (BNR), care relevă că tendința de înăsprire a creditării a continuat, cel mai probabil, în trimestrul al doilea.
Evoluția poate fi pusă în legătură cu discuțiile legate de legea dării în plată, proiect votat în Parlament, în forma finală, în luna aprilie și care se aplică din 13 mai, scrie News.ro.
"Standardele de creditare au înregistrat o înăsprire semnificativă în T1/2016 pentru creditele ipotecare, în timp ce pentru creditele de consum, acestea au fost menținute constante. Pentru perioada următoare (T2/2016), este anticipată continuarea tendinței de înăsprire a standardelor aferente creditelor pentru achiziția de locuințe și terenuri și înăsprirea lor în cazul împrumuturilor de consum", se arată în documentul publicat de banca centrală.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sondajul mai relevă că băncile au respins mai multe credite ipotecare solicitate de populație comparativ cu lunile anterioare, pe fondul unei cereri în creștere.
"Cererea de credite s-a majorat în T1/2016 pentru creditele ipotecare, rămânând constantă pe segmentul creditelor de consum. (...) Totodată, ponderea creditelor solicitate de către populație și respinse de către instituțiile de credit a fost moderat mai scăzută în cazul creditului de consum și moderat mai mare în cazul creditelor pentru achiziția de locuințe și terenuri comparativ cu trimestrul anterior", arată raportul BNR.
Pentru trimestrul al doilea, băncile au prognozat o scădere a cererii populației pentru creditele ipotecare și o creștere în cazul împrumuturilor de consum.
Sondajul BNR este realizat trimestrial, în lunile ianuarie, aprilie, iulie și octombrie, și are la bază un chestionar transmis primelor zece bănci din România după cota de piață aferentă creditării companiilor și populației. Băncile incluse în sondaj controlează circa 80% din creditare.