Acțiunile asiatice au urcat vineri la cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni și se îndreaptă spre un avans săptămânal solid, datorită creșterii economice peste așteptări în China, care a alimentat încrederea investitorilor, transmite Reuters.
Economia Chinei a înregistrat o creștere de 6,7% în trimestrul al doilea, față de aceeași perioadă a anului trecut, ușor peste așteptările analiștilor, susținută de eforturile guvernului de stabilizare a activităților, scrie News.ro.
Producția industrială și vânzările de retail au depășit la rândul lor estimările, ceea ce a redus temerile de încetinire a creșterii PIB, chiar dacă avansul investițiilor în active fixe a coborât la un minim record.
”Datele dau semne de stabilizare, ceea ce este foarte încurajator”, a spus Julian Wang, analist la HSBC.
Indicele MSCI pentru regiunea Asia-Pacific a crescut cu 0,9% și este pe care să avanseze cu peste 5% la nivelul săptămânii.
Indicele CSI300 al celor mai mari companii listate la Shanghai și Shenzhen au urcat cu 0,1%, iar indicele Shanghai Composite cu 0,2%.
La Tokyo, indicele Nikkei a avansat cu 1,2%, iar pe ansamblul săptămânii se îndreaptă spre o creștere de peste 9%, premierul Shinzo Abe indicând că guvernul va adopta noi măsuri de stimulare în urma victoriei coaliției de guvernare, weekend-ul trecut.
Dolarul a urcat cu 0,8%, la 106,2 yeni pe unitate, după ce a scăzut până la 105,05 yeni pe unitate în timpul tranzacțiilor, în urma atacului de la Nisa în care 80 de oameni au fost uciși și peste 100 răniți.
Euro a avansat cu 0,9%, la 117,1 yeni pe unitate, pe ansamblul săptămânii fiind în urcare cu peste 6%.
Lira sterlină a crescut cu 0,8%, la 1.3440 dolari pe unitate, după ce Banca Amgliei a suprins joi investitorii, cu decizia de a nu reduce dobânzile.
Prețul petrolului Brent a scăzut cu 0,7%, la 47,02 dolari pe baril, iar cel al petrolului de referință în SUA cu 0,9%, la 45,3 dolari pe baril.