Acțiunile americane coboară la minimul ultimelor 3 luni, pe fondul îngrijorărilor privind perspectivele economiei

Acțiunile americane coboară la minimul ultimelor 3 luni, pe fondul îngrijorărilor privind perspectivele economiei
scris 26 sep 2023

Acțiunile americane au coborât, marți, la minimele ultimelor trei luni, în condițiile în care încrederea consumatorilor în economie a scăzut, iar investitorii iau în calcul o perioadă prelungită cu dobânzi ridicate.

Indicele S&P 500 s-a depreciat cu până la 1,3%, la un minim intraday de 2.282,51 de puncte, cea mai scăzută valoare de la începutul lunii iunie, după ce un raport a arătat că încrederea consumatorilor în cea mai mare economie din lume a scăzut în septembrie, ratând estimările analiștilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Date separate publicate astăzi au arătat că achizițiile de locuințe noi în SUA au scăzut la un minim al ultimelor cinci luni, în timp ce prețurile locuințelor au crescut la un nivel record pe timpul verii, în contextul unei oferte reduse, scrie Bloomberg.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
China Evergrande ratează plata unei datorii de 547 milioane dolari. Cresc incertitudinile cu privire la soarta gigantului din real estate, aflat în centrul crizei imobiliare a țării CITEȘTE ȘI China Evergrande ratează plata unei datorii de 547 milioane dolari. Cresc incertitudinile cu privire la soarta gigantului din real estate, aflat în centrul crizei imobiliare a țării

În jurul orei 18:30 (ora României), S&P 500 se deprecia cu 1,2%, până la 4.285 puncte. Indicele Dow Jones cobora cu 1%, iar Nasdaq Composite înregistra un recul de 1,25%.

Companiile din tehnologie conduc declinul. Amenințarea menținerii de către Fed a unei politici monetare stricte pentru mai mult timp decât era anticipat anulează unele dintre cele mai mari câștiguri ale pieței din acest an, consemnate pe acțiunile din sector. Așa-numitele companii de creștere sunt apreciate pentru perspectivele lor pe termen lung, dar sunt mai puțin atractive atunci când profiturile viitoare sunt actualizate la rate mai mari ale dobânzilor.

Acest lucru se reflectă în creșterea pozițiilor scurte pe indicele Nasdaq 100, care are o pondere mare în sectorul tehnologic.

Poziționarea pe Nasdaq 100 este acum unilaterală, cu o poziție netă scurtă de 8,1 miliarde de dolari, toate pozițiile lungi fiind lichidate, potrivit strategilor de la Citigroup.

"Investitorii încep să realizeze că un mediu cu dobânzi «mai mari pentru mai mult timp» este un rezultat probabil și se adaptează încet la noua normalitate. Mai mari pentru mai mult timp a fost mantra [oficialilor] Fed de câteva luni, însă piețele nu i-au crezut pe cuvânt decât abia recent”, a comentat Paul Nolte, manager senior la Murphy & Sylvest Wealth Management.

Jamie Dimon, președintele și directorul general al JPMorgan Chase a estimat că ratele dobânzilor din SUA ar putea ajunge, în cel mai rău scenariu, la 7%, caz în care consumatorii și companiile vor fi luați prin surprindere.

Între timp, Moody's Investors Service a avertizat că o eventuală blocare a activității guvernului SUA s-ar reflecta negativ asupra ratingului de credit al țării.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni sua
bursa wall street
fed
majorare dobanzi fed