China a acuzat SUA că ar fi infiltrat serverele Huawei Technologies începând din 2009, ca parte a unui efort extins de furt de date, care ar fi culminat cu zeci de mii de atacuri cibernetice împotriva unor ținte chinezești anul trecut.
Biroul de Operațiuni de Acces Personalizat (Tailored Access Operations – TAO) al Agenției Naționale de Securitate din SUA și-ar fi început atacurile în 2009 și ar monitorizat apoi în permanență serverele companiei chineze, a declarat, miercuri, ministerul Securității de Stat din China, într-o postare pe contul oficial de WeChat, preluată de Bloomberg.
“În 2009, TAO a început să invadeze serverele de la sediul central al Huawei și a continuat să le monitorizeze. În septembrie 2022, s-a descoperit că acesta a efectuat zeci de mii de atacuri de rețea rău intenționate asupra unor obiective de rețea naționale, inclusiv Universitatea Politehnică Northwestern, a controlat zeci de mii de dispozitive de rețea și a furat o cantitate mare de date de mare valoare”, a declarat ministerul chinez.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Petrolul trece de 95 dolari/baril pentru prima dată din noiembrie 2022Atacurile cibernetice reprezintă un punct de tensiune între Washington și Beijing, care și-a acuzat rivalul politic că orchestrează atacuri împotriva unor ținte chinezești încă de când Edward Snowden a lansat acuzații explozive despre activitățile americane de spionaj.
De cealaltă parte, Washingtonul și cercetătorii în domeniul securității cibernetice susțin că țara asiatică a sponsorizat atacuri împotriva Occidentului.
Acuzațiile ministerului chinez au apărut în contextul în care cele două țări se luptă pentru supremația tehnologică. Huawei, în special, a stârnit alarma la Washington, după ce a dezvăluit un smartphone alimentat de un cip avansat, realizat de Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) pe baza design-ului companiei.
Descoperirea cipului a declanșat o dezbatere la Washington cu privire la eficacitatea sancțiunilor menite să țină în frâu un rival geopolitic și a coincis cu o inițiativă a Chinei de a extinde interdicția de utilizare a iPhone-urilor în agențiile susținute de guvern și în companiile de stat.
Statele Unite au "exagerat" conceptul de securitate națională prin măsurile de restricție asupra întreprinderilor chineze, a declarat miercuri, la Beijing, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning.
"Ceea ce vrem să transmitem SUA este că suprimarea și limitarea Chinei nu va opri dezvoltarea Chinei. Ne va face doar mai hotărâți în dezvoltarea noastră", a spus Mao.
Marți, secretarul american al Comerțului, Gina Raimondo, a declarat că a fost "supărată" că Huawei a lansat Mate 60 Pro în timpul vizitei sale în China luna trecută, dar a precizat că SUA nu au nicio dovadă că națiunea asiatică poate produce "la scară" semiconductorii avansați care alimentează telefonul.
v