VIDEO Profit Health.forum – UCB Pharma România: Industria se confruntă cu materia primă lipsă, foarte multe costuri suplimentare, e tot mai dificil să produci. Pentru a aduce o moleculă pe piață costă între 1 și 2 miliarde euro

VIDEO Profit Health.forum – UCB Pharma România: Industria se confruntă cu materia primă lipsă, foarte multe costuri suplimentare, e tot mai dificil să produci. Pentru a aduce o moleculă pe piață costă între 1 și 2 miliarde euro
scris 1 apr 2024

Industria farmaceutică își plătește taxele, nu le amână, nu le ascunde, este transparentă, lucrează corect și are un rol important în a aduce inovația în România, spune, la conferința Profit Health.forum, Florentina Păncescu, Head of Neurology and Operations East Europe în cadrul UCB Pharma România. Ea subliniază și importanța inovației în industria farmaceutică, menționând că „fără inovație, nu există generice”.

Conferința, transmisă în direct și la Profit News TV, a fost organizată cu sprijinul ARPIM, Bristol Meyers Squibb, MSD, Roche, Stada, UCB Pharma

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

„Întâi trebuie să vină în România medicamentul inovator ca să putem aduce și genericele. Este o competiție fantastică între companii în lumea întreagă de a veni cu medicamente, cu terapii cât mai eficiente, cât mai aproape de a vindeca bolnavul, de a modifica boala. Ambiția în acest domeniu este foarte sus. Cazurile sunt tot mai complexe de rezolvat și medicina este tot mai personalizată. Evident că asta trebuie să vină de undeva și de acolo vine, din inovație”, mai spune aceasta.

Urmărește-ne și pe Google News

Florentina Păncescu precizează și că inovația în România nu se evaluează concret, iar jucătorii din domeniul farmaceutic iau exemplul altor țări, care au departamente specializate în așa ceva. 

„Germania, Franța și UK unde ne uităm noi evaluează foarte atent dacă medicamentul inovator aduce sau nu valoare adăugată, altfel nu plătește nimeni în această lume un medicament care doar imită ceva existent. Pentru a aduce o moleculă pe piață costă între 1 și 2 miliarde de euro. Noi suntem în România să ne asigurăm că și pacienții români au acces la aceste tratamente de ultimă generație care pot să facă diferența între a trăi și a muri, a sta în concediu medical sau a merge înapoi la serviciu”, afirmă Florentina Păncescu.

VIDEO Profit Health.forum - Roche: Populația României de peste 65 ani va crește cu 60% până în 2050. Cine va contribui atunci la Sănătate dacă acum proporția este de 1 la 3? CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Health.forum - Roche: Populația României de peste 65 ani va crește cu 60% până în 2050. Cine va contribui atunci la Sănătate dacă acum proporția este de 1 la 3?

Problema cea mai mare însă este lipsa predictibilității în ceea ce privește lista de rambursate.

„La noi lista nu are nicio predictibilitate. Noi trebuie să ne facem planul, să știm când cheltuim bani și, mai ales, când să producem. Industria se confruntă cu materia primă lipsă, foarte multe costuri suplimentare, e tot mai dificil să produci. Și atunci, ca să prioritizăm și producția României, avem nevoie de această predictibilitate.

Altfel, România este lăsată la coadă. Nu poți să tot amâni. Cam în situația asta suntem noi acum. Anul trecut nu a fost nicio listă de rambursate. Anul ăsta trebuia în luna ianuarie să avem și tot nu se știe nimic unde e lista și ce se întâmplă cu ea. În condițiile astea e foarte complicat pentru noi ca industrie. Oricum noi avem prețul european cel mai mic”, mai spune aceasta.

Ea mai adaugă și că „am senzația că nu se înțelege esența problemei”, ce înseamnă mai exact o moleculă fără impact bugetar de pe lista de rambursate.

„Este o moleculă care intră în concurență cu celelalte existente, care are același preț ca și celelalte de pe piață. Ca atare, apariția ei pe piață nu presupune costuri suplimentare. (...) Nu putem să spunem că nu știm pe ce cheltuim banii.

Adică, eu, contribuabil român, nu accept așa ceva de la stat, să-mi spună că nu știe pe ce cheltuie banii. Nu e normal. Mi se pare o ipocrizie. Avem date, dar nu le folosim. Trăim în era în care datele sunt o bogăție pe care trebuie să o exploatăm ca să aflăm pe ce se duc banii și unde ar fi mai bine să-i cheltuim”, subliniază Florentina Păncescu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
florentina păncescu
ucb pharma românia