Sănătatea este un domeniu subfinanțat cronic de ani de zile, iar creșterea alocării bugetare nu poate rezolva peste noapte problemele sistemului, a declarat consilierul prezidențial pentru sănătate publică, conf. dr. Diana Loreta Păun în deschiderea Profit Health.forum Ediția a XIII-a. Tema prioritară a administrației prezidențiale rămâne prevenția, în condițiile în care jumătate din totalul deceselor din România pot fi atribuite unor factori de risc comportamental, precum consumul de tutun, alcool sedentarisul sau alimentația nesănătoasă.
Conferința, transmisă în direct și la Profit News TV, este organizată cu sprijinul ARPIM, Bristol Meyers Squibb, MSD, Roche, Stada, UCB Pharma
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
Conf. dr. Diana Loreta Păun a arătat că media alocării pentru sănătate în statele Uniunii Europene este de 2.884 euro pe cap de locuitor, în timp ce România alocă doar 1.029 euro, ia ca procent din PIB, media europeană este 9,8%, față de 5% cât are România. La aceste date se adaugă efectul inflației, al creșterii prețurilor serviciilor medicale și materialelor sanitare.
”Trebuie să ne gândim, de asemenea, la faptul că vorbim despre un domeniu subfinanțat cronic de ani de zile și, ca atare, această alocare, chiar crescută, nu poate să rezolve peste noapte toate problemele din sistemul sanitar și oricât ne-am strădui să creștem alocările, diferențele față de țările Uniunii Europene, care la rândul lor deschid tot mai mulți bani sănătății, devin din ce în ce mai importante”, a spus consilierul prezidențial.
Conf. dr. Diana Loreta Păun a subliniat importanța gestionării corecte a resurselor și a combaterii risipei: ”De ce să nu recunoaștem că de multe ori cheltuim fără să ne gândim la consecințe. Haideți să ne gândim la corupție, care încă există în sistem, la implementarea unor mecanisme transparente de a evaluare a cheltuirii banilor publici. Toate acestea sunt elemente esențiale pentru îmbunătățirea performanțelor sistemului”.
Consilierul a subliniat că Administrația Prezidențială a pledat întotdeauna pentru creșterea investițiilor în sistemul de sănătate, iar prevenția rămâne tema prioritară în domeniu.
”Tema prioritară a administrației prezidențiale rămâne prevenția și de ce spun asta? Pentru că, știm cu toții, peste jumătate din totalul deceselor din România pot fi atribuite unor factori de risc comportamental, mă refer la consumul de tutun, la consumul de alcool, la sedentarism, la alimentație nesănătoasă, mai mult, consumul de droguri. Toate acestea în procente reprezintă 62% din ceea ce am putea noi să prevenim, cifra situându-se cu mult peste cifra Uniunii Europene care este de 44%”, a spus conf. dr. Diana Loreta Păun.
Potrivit acesteia, trebuie abordată prioritar mortalitatea prevenibilă, pentru ca pe termen lung să scadă cheltuielile pentru tratamente costisitoare și pentru diagnostice.
CITEȘTE ȘI Guvernul modifică din nou sistemul de plată prin tichete a activităților casnice. Trebuia aplicat din ianuarie. LISTA activităților vizate și schimbările pregătiteConsilierul prezidențial a subliniat și importanța resursei umane în sănătate.
”Cred că este foarte important să valorizăm atât medicii, cât și celelalte categorii de personal medical, mă refer la asistenții medicali, la care eu țin foarte mult ,pentru că putem obține competențe sporite ale acestei categorii profesionale, care să ne ajute să facem economii. De ce să nu pregătim un asistent să devină un bun manager chiar de spital, pentru că putem gestiona mult mai bine fondurile în contextul în care lăsăm personalul medical să realizeze performanță medicii să-și vadă de pacienți și, ca atare, putem să perfecționăm alte categorii profesionale în domeniul leadership-ului”, a afirmat consilierul prezidențial.