Premierul Marcel Ciolacu a făcut, într-un weekend, o vizită neanunțată la un spital de urgență, unde medicii nu i s-au plâns de salarii, ci de fapul că nu fac față volumului de muncă, a arătat prof. dr. Carmen Orban, consilier al premierului Marcel Ciolacu și șefa clinicii ATI de la Spitalul Universitar de Urgență București, în deschiderea Profit Health.forum Ediția a XIII-a. Relatând cazul unui copil de 2 ani care a murit pentru că un spital din Sibiu nu l-a primit la urgență, invocând protocoalele medicale, Carmen Orban a spus că sistemul de sănătate trebuie resetat atât în această privință, cât și a finanțării.
Conferința, transmisă în direct și la Profit News TV, este organizată cu sprijinul ARPIM, Bristol Meyers Squibb, MSD, Roche, Stada, UCB Pharma
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
”Într-un una din zile l-am dus pe permierul țării într-un sptal de urgență, pentru că am tot avut diverse discuții, evident, unele contradictorii, dar eu cred că toate sunt în scopul de a face lucruri bune, și am explicat: nu cred că o creșteră salarială a mediciilor rezolvă problema, eu cred că medicii își doresc altceva, dar hai să mergem în spital să vedem ce vrea tot corpul medical. Și ne-am dus într-o zi de weekend, pe neanunțate, realmente nu știa nimeni, și i-am invitat pe toți care puteau să-și rupă câteva momente într-o sală, să avem discuții libere. Fără excepție, tot personalul mediu nu s-a văitat de salarii, s-a văitat de volumul de muncă extraordinar de mare și au spus: ”Domnule premier, trebuie să regândiți, sunt specialități în care noi avem un asistent la 10 paturi și ne trebuie un asistent la 2 paturi, pentru că sunt pacienți care nu se pot mobiliza, sunt pacienți care trebuie aspirați tot timpul, sunt pacienți în stare gravă. Nu mai putem, efectiv, nu mai putem!”. L-am dus, a înțeles”, a povestit consilierul premierului.
Carmen Orban a arătat că deși bugetul pentru sănătate este anul acesta mai mare cu peste 50% față de anul trecut, se simte o lipsă evidentă a banilor din sistemul public de sănătate, cât și în cel privat, ca urmare a apriției unor noi tehnologii, terapii, investițiilor în infrastructură, dar consilierul a subliniat și problema numărului ridicat al concediilor medicale.
”Plecând de la eternul scandal cu concediile medicale, în care m-am săturat să aud și să înjure lumea corpul medical. Vreau să vă spun că am făcut o analiză extrem de minuțioasă, în care am constatat că avem în această țară 53.000 de medici prescriptori, din acești 53.000 de medici prescriptori, numai asupra a 14 medici există suspiciuni de ceva oarecum exagerat în ce privește eliberarea concediilor medicale. De ce spun suspiciuni? Pentru că, într-adevăr, acei 14 au certificate eliberate în număr de mii, multe mii. Mai mult decât atât, există un exemplu care a eliberat 1.000 de certificate numai pe un singur tip de boală. (...) A venit un moment de bilanț în care sistemul de sănătate trebuie resetat, trebuie resetată inclusiv Casa Națională de Asigurări de Sănătate și trebuie regândită finațarea sistemului de sănătate”, a afirmat consilierul prim-ministrului.
Carmen Orban a relatat cazul unui părinte, al cărui copil de de 2 ani și jumătate a murit pebtru că nu a putut fi tratat în două spitale de provincie, din cauza lipsei de facilități sau medici, iar apoi un spital din Sibiu nu l-a primit invocând protocoalele și procedurile de urgență existente.
”Este înfiorătoare povestea și eu i-am promis acestui om că o să fac tot ce pot, cât o să pot, până mă dau ăștia afară cu mătura, să regândim sistemul de sănătate, să avem la fiecare colț în țara asta un spital funcțional. Să știm că nu trebuie să fie toate funcționale complet, dar trebuie să să știm că orice accident ni se întâmplă, oriunde, avem timp suficient să ajungem la un spital despre care știm din start că să ne poate oferi serviciile medicale de care țara asta și pacienții și fiamiile noastre au atâta nevoie. Este indamisibil să avem în continuare mortalitate pentru că procedurile sau protocoalele sunt proaste”, a declarat consilierul premierului.
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană către România: Angajatorii ar putea răspunde la majorarea salariului minim prin concedierea celor mai puțin productivi angajațiOrban a menționat că există spitale acreditate cu servicii de chirurgie sau anestezie, dar nu au medici de specialitate angajați sau chiar secția respectivă, și a promis că fiecare trebuie verificat în acest sens.
”Fiecare spital trebuie să spună clar, răspicat, ce servicii medicale poate oferi, să nu își depășească nivelul de competență și să nu meargă salvarea cu copilul sau cu tatăl dumneavoastră sau cu o rudă a dumneavoastră într-un loc unde din start știm că el nu poate oferi acele servicii și pierdem timp, timp care înseamnă vieți”, a mai arătat prof. univ. Carmen Orban.