Biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat populația să nu ignore pandemia de coronavirus, transmite agenția DPA.
Deși COVID-19 nu mai reprezintă o urgență de sănătate publică de importanță internațională de la începutul lunii mai, continuă să aibă un impact global considerabil asupra sănătății, a indicat OMS Europa, scrie Agerpres.
Virusul va însoți probabil omenirea în anii următori - dacă nu pentru totdeauna. De asemenea, există un risc foarte real de apariție a unor noi variante ale virusului. "Deși urgența de sănătate publică la nivel internațional s-a încheiat, pandemia cu siguranță nu" a luat sfârșit, a subliniat Hans Kluge, director regional al OMS.
OMS Europa consideră că este timpul ca lecțiile învățate să fie puse în practică și ca sistemele sanitare să fie mai bine echipate pentru șocuri viitoare. În acest scop, a lansat un așa-numit plan de tranziție pentru a oferi Europei capabilitățile și rețelele necesare pentru a identifica, verifica și raporta rapid noile amenințări la adresa sănătății.
Statele membre trebuie să investească strategic și durabil în pregătirea pentru pandemie, rămânând în același timp alerte la noile amenințări, au declarat experții în sănătate cu sediul la Copenhaga.
Potrivit organizației, peste 270 de milioane de persoane au fost infectate cu coronavirus în cele 53 de țări din Europa și Asia Centrală incluse în regiunea europeană a OMS. Peste 2,2 milioane de persoane au murit din această cauză din ianuarie 2020.
Chiar dacă numărul internărilor în spital și al deceselor a scăzut considerabil datorită imunității crescute a populației în fața virusului, mii dintre persoanele cu risc ridicat mor în fiecare săptămână, conform OMS.