Uniunea Europeană a decis să exercite o opțiune de achiziție a altor 150 de milioane de vaccinuri pentru Covid-19 de la compania americană de biotehnologie Moderna, a anunțat Comisia Europeană, transmite Reuters.
Anunțul vine la o săptămână după ce CureVac, o companie germană de biotehnologie, a declarat că vaccinul său pentru Covid-19, a avut o eficacitate de numai 47% într-un studiu în stadiu târziu, ratând obiectivul principal al studiului și punând la îndoială posibila livrare a sute de milioane de doze către UE, scrie News.ro.
Dozele suplimentare de vaccinuri ale Moderna vor fi livrate anul viitor, a anunțat Executivul UE într-un comunicat.
Vaccinurile fac parte dintr-un contract pentru 300 de milioane de doze, aprobat în februarie, din care jumătate a fost deja comandat de către blocul celor 27 de națiuni.
De asemenea, UE a comandat deja încă 160 de milioane de vaccinuri Moderna în cadrul unui contract inițial de furnizare, semnat în noiembrie.
Comisia a declarat că al doilea contract cu Moderna a fost, de asemenea, modificat pentru a permite achiziționarea de vaccinuri adaptate la variantele de virus, precum și de vaccinuri pentru uz pediatric și rapeluri.
O purtătoare de cuvânt a Comisiei a spus că exercitarea opțiunii face parte din strategia UE de a construi un stoc de vaccinuri pentru viitor, care să poată fi utilizat împotriva variantelor și nu are legătură cu anunțul CureVac.
CITEȘTE ȘI O nouă încercare: Desființarea Institutului Revoluției Române, avizată încă o dată de senatori. Soluția găsităCa parte a planului său pentru așa-numitele vaccinuri de nouă generație, UE a semnat în luna mai un contract cu Pfizer și BioNTech, pentru a rezerva până la 1,8 miliarde de doze de vaccinuri până în 2023.
Atât vaccinurile Moderna, cât și cele Pfizer-BioNTech se bazează pe tehnologia ARN messenger.