Un grup de procurori generali din SUA au dat în judecată 26 de producători de medicamente generice pentru fixarea prețurilor

Un grup de procurori generali din SUA au dat în judecată 26 de producători de medicamente generice pentru fixarea prețurilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iun 2020

Un grup de procurori generali din state și teritorii americane au dat miercuri în judecată 26 de producători de medicamente generice, sub acuzația de fixare a prețurilor și alte încălcări ale legislației referitoare la concurență, acesta fiind al treilea proces de acest tip începând din 2016, transmite Reuters.

Acest proces se axează pe 80 de medicamente generice topice, între care creme, geluri și unguente, cu vânzări de miliarde de dolari pe piața din Statele Unite, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
INTERVIU Marcel Vulpoi, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Marcel Vulpoi, despre premium în business

Sandoz, divizie a grupului Novartis, Actavis, divizia de medicamente generice a grupului Teva, Mylan, Pfizer și alte companii sunt acuzate de încălcarea legislației din domeniul concurenței prin împărțirea piețelor și trucarea licitațiilor, potrivit comunicatelor publicate de procurorii generali.

Zece directori, între care directori de vânzări și de marketing, sunt inculpați la rândul lor în plângerea de 543 de pagini înregistrată la un tribunal federal din Connecticut.

Grupul este format din procurori generali din 46 de state, Districtul Columbia și patru teritorii.

”Prin intermediul discuțiilor telefonice, mesajelor text, emailurilor, convențiilor companiilor și a unor cine private, directorii companiilor de medicamente generice au fost în contact permanent și s-au înțeles asupra prețurilor, restrângând concurența ca și cum ar fi fost o procedură standard în afaceri. Au luat măsuri pentru a evita să răspundă, folosind cuvinte codificate și avertizându-se unii pe alții pentru a evita emailurile și depistarea”, a afirmat într-un comunicat procurorul general al statului Connecticut, William Tong.

Purtătorul de cuvânt al Novartis Eric Althoff a spus că neregulile pentru care a încheiat un acord de 195 de milioane de dolari cu Departamentul de Justiție, , în luna martie, nu includ ”acuzațiile vaste, de conspirație sistemică, aduse de state”.

Acordul rezolvă acuzațiile că Novartis a fixat prețurile medicamentelor generice în perioada 2013-2015.

O purtătoare de cuvânt a grupului Pfizer, Sally Beatty, a spus că producătorul de medicamente nu consideră că a fost implicat într-un comportament ilegal.

Purtătoarea de cuvânt a companiei Mylan, Lauren Kashtan, a declarat că aceasta nu a identificat dovezi legate de fixarea prețurilor.

Teva nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Acest caz survine unor procese similare legate de prețurile medicamentelor generice, din 2016 și 2019, care sunt încă în desfășurare.

Între medicamentele implicate se află medicamentul pentru glaucom Xalatan, produsul pentru acnee Differin, medicamentul anti-epileptic Dilantin, produsul antifungic Lotrimin AF Cream și Ritalin, care tratează deficitul de atenție.

viewscnt
Afla mai multe despre
medicamente
sua
preturi