Grupul farmaceutic britanic AstraZeneca a abordat compania americană de biotehnologie Gilead Sciences în legătură cu o posibilă fuziune, potrivit unui articol publicat de Bloomberg care citează surse, transmite Reuters.
Un acord ar reuni două dintre companiile care se aaflă în fruntea eforturilor din industria medicamentelor de combatere a pandemiei de coronavirus, scrie News.ro.
AstraZeneca a contactat Gilead luna trecută și nu a oferit termenii unei tranzacții.
CITEȘTE ȘI Peste 30% dintre angajații din HoReCa își vor pierde locurile de muncă. Dacă restaurantele nu vor fi redeschise săptămâna viitoare, procentajul șomerilor va urca la 40%Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a spus că producătorul de medicamente nu comentează zvonurile sau speculațiile.
Gilead nu a răspuns imediat solicitării de comentarii.
Gilead, AstraZeneca și alte câteva companii, între care Eli Lilly, Pfizer și Merck, se întrec să dezvolte vaccinuri și tratamente pentru COVID-19, boala respiratorie provocată de noul coronavirus.
Peste 6,9 milioane de oameni au fost infectați cu noul coronavirus și 399.035 au murit, la nivel mondial, potrivit datelor analizate duminică de Reuters.
Gilead a discutat ideea fuziunii cu consultanți, dar nu a fost luată o decizie, iar companiile nu se află în discuții oficiale, potrivit Bloomberg News.
Compania americană nu este interesată de vânzare sau de fuziunea cu o altă mare companie farmaceutică și preferă în schimb să se concentreze pe parteneriate și achiziții mici.
AstraZeneca a anunțat pe 4 iunie că și-a dublat capacitatea de producție pentru un posibil vaccin împotriva noului coronavirus la 2 miliarde de doze, în două tranzacții în care este implicat miliardarul Bill Gates, care garantează livrarea timpurie a vaccinurilor în țări cu venituri străine.
Nu este clar dacă vaccinul va avea efect, dar parteneriatul AstraZeneca cu Oxford University pentru dezvoltarea unuia este una dintre cele câteva inițiative susținută de grupul de lucru pentru COVID-19 înființat de președintele Donald Trump.
Gilead este la rândul ei în fruntea eforturilor de dezvoltare a unor vaccinuri și medicamente pentru COVID-19. Medicamentul antiviral Remdesivir este primul medicament care a ameliorat starea pacienților de COVID-19 în studii clinice oficiale.