UE achiziționează 40 milioane vaccinuri contra gripei aviare pentru 15 țări

UE achiziționează 40 milioane vaccinuri contra gripei aviare pentru 15 țări
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iun 2024

Uniunea Europeană va semna un contract pentru a asigura peste 40 milioane de doze de vaccin preventiv contra gripei aviare pentru 15 țări, primele livrări fiind destinate Finlandei, au anunțat luni oficialii de la Bruxelles, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Conform acordului, sunt asigurate până la 665.000 doze de la producătorul de vaccinuri CSL Seqirus, cu opțiunea pentru încă 40 milioane de vaccinuri, pentru o perioadă maximă de patru ani. Vaccinurile vor fi procurate în comun de Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA) din cadrul Comisiei Europene, 15 state din UE și Spațiul Economic European.

Ropharma – creșteri ale afacerilor și profitului net la T1 CITEȘTE ȘI Ropharma – creșteri ale afacerilor și profitului net la T1

Dozele sunt pentru cei care sunt cel mai mult expuși la virusul gripei aviare, cum ar fi angajații din ferme și veterinarii. Statele Unite, Canada și Marea Britanie sunt în proces de asigurare a dozelor de vaccin preventiv, scrie Agerpres.

"În cazul gripei aviare, monitorizăm continuu și în mod activ situația, iar marți, cu statele membre UE, vom asigura accesul la peste 40 milioane de doze de vaccin preventiv contra gripei aviare pentru a-i proteja pe cei mai expuși. Livrările către țările care au imediat nevoie sunt deja în desfășurare", a declarat pentru Reuters comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.

Aceste acțiuni vin după o răspândire explozivă a unei noi tulpini a virusului gripei aviare, care a apărut la finele lui 2020 și a provocat un număr fără precedent de decese în rândul păsărilor sălbatice și domestice și care a început să infecteze și numeroase specii de mamifere.

În martie, oficialii americani au anunțat prima descoperire a virusului gripei aviare H5N1 în rândul vacilor de lapte, fiind infectate zeci de turme din nouă state și doi muncitori din industria lactatelor. Administrația americană pentru Alimente și Medicamente a estimat că 20% din producția americană de lapte arată simptome de infecție cu virsul grupei aviare, ceea ce sugerează că este posibilă o largă răspândire.

Expunerea umană la virus în operațiunile de creștere a păsărilor și producție de lactate crește riscul ca virusul să sufere mutații și să dobândească capacitatea de a se răspândi ușor în rândul oamenilor.

"Transmiterea către oameni rămâne un eveniment rar și nu există o transmitere susținută între oameni observată până acum. Riscul transmiterii către populația din UE este considerat a fi scăzut", a precizat Centrul european de prevenire și control al bolilor, în raportul săptămânal din perioada 1-7 iunie.

viewscnt
Afla mai multe despre
vaccin
gripa aviara
ue