Investiții de 100 de milioane de euro la Antibiotice Iași pentru producția de medicamente critice, anunțate de ministrul Proiectelor Europene. Directorul companiei: Vom ajunge de la 25 la 45 de asemenea produse

Investiții de 100 de milioane de euro la Antibiotice Iași pentru producția de medicamente critice, anunțate de ministrul Proiectelor Europene. Directorul companiei: Vom ajunge de la 25 la 45 de asemenea produse
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iun 2024

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Adrian Câciu a declarat că Antibiotice Iași va beneficia de investiții europene de 100 milioane de euro pentru producția de medicamente critice, existând discuții avansate în acest sens cu Comisia Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Cum dezghețăm piața listărilor, ce noi IPO sunt de așteptat, inclusiv de la companii de stat, lecții din experiența companiilor care s-au listat, perspective pentru investitorii de retail, ce poate atrage populația să-și plaseze banii pe piața de capital, ce schimbări de reglementare sunt așteptate de la ASF, ce oportunități de investiții au fondurile de pensii, cum va arăta piața derivatelor și pe ce lichiditate vom putea miza în anii următori sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate, pe 13 iunie, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. DETALII AICI

Ministrul Adrian Câciu a afirmat, într-o conferință de presă susținută la sediul companiei Antibiotice Iași că investiția este deja negociată cu Comisia Europeană și că va fi singura investiție din România și chiar din regiune pe zona medicamentelor critice.

”Investiția va fi pe trei componente: una de cercetare, una de producție și una de resursă umană, pentru că trebuie să ne gândim și la viitor. Investiția este deja negociată cu Comisia Europeană, suntem în ultimele etape și de asta am vrut să mă întâlnesc cu conducerea Antibiotice. În negocierea cu Comisia Europeană vom avea acest proiect predefinit astfel încât finanțarea să vină direct la Antibiotice Iași. Compania Antibiotice va asigura în primul rând consumul intern, iar surplusul va merge către export. Este important asta, pentru că ne lovim de situații în care există criză în farmacii pe o anume substanță”, a declarat Câciu.

Afacerile și profitul Farmacia Tei explodează după intrarea în acționariat a fraților Pavăl, proprietarii Dedeman CITEȘTE ȘI Afacerile și profitul Farmacia Tei explodează după intrarea în acționariat a fraților Pavăl, proprietarii Dedeman

La rândul său, directorul general al Antibiotice Iași, Ioan Nani a declarat că doar România și Germania au depus proiecte în programul STEP (Strategic Technologies for Europe Platform) derulat de Uniunea Europeană pentru a dezvolta producție de medicamente critice pentru consumul populației.

”Eforturile investiționale se vor duce spre un centru nou de cercetare care va consolida producția de medicamente la Iași și în două situri noi de producție, pentru care Europa are încă probleme în asigurarea consumului real pentru populație. Și în America se discută intens despre producția de medicamente critice. Am primit azi o veste minunată de la domnul ministru că suntem aproape de aprobarea acestei investiții de 100 moilioane de euro. Medicamentul critic este acel medicament care prin lipsa lui din farmacii pune în dificultate actul de însănătoșire. De exemplu în perioadele reci lipsesc unele medicamente. În majoritatea țărilor europene este o criză mare, pentru că există un producător în Europa, unul în India și unul în America. Noi avem 25 de asemenea produse în portofoliu acum, prioritar ca unii care au astfel de produse să investească, să crească numărul produselor din portofoliu. Vom atinge 45 de produse critice”, a declarat directorul general Ioan Nani.

Potrivit lui Nani, la finele anului 2026 sau la mijlocul anului 2027 aceste investiții ar urma să fie finalizate.

”Centrul de cercetare va asigura 200 de locuri de muncă. Noi avem deja 70 de oameni pe care i-am angajat și pe care îi formăm, dar vom mai angaja. Avem azi 1.400 de locuri de muncă, le vom păstra. Digitalizăm compania, investim peste 10 milioane de euro. Asta presupune eficiența și reorientarea structurilor profesionale. Dar vom menține 1.400 de locuri de muncă. Vom crește venitul mediu pe salariat de la 1.150 euro cât este în prezent la 2.500  de euro. Pentru că altfel vom deveni o piață de forță de muncă pentru companii din Europa. Cifra de afaceri proiectată de noi este de 250 milioane de euro în anul 2030”, a mai spus directorul general Antibiotice Iași, Ioan Nani.

viewscnt
Afla mai multe despre
antibiotice iasi
investitie
finantare
adrian caciu
fonduri ue