Cel mai dificil de realizat nu sunt atât investițiile în sănătate, anul acesta fiind alocate peste 2 miliarde euro din Planul Național de Redresare și Reziliență, ci resursa umană din domeniu, care trebuie stabilizată și dezvoltată astfel încât serviciile medicale să poate fi furnizate nu numai în centrele universitare, ci cât mai aproape de cetățeni, a arătat, în deschiderea Profit Health.forum, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Conferința este organizată cu sprijinul ARPIM, Banca Transilvania, Stada și BRD, fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV și MEDIKA TV
"Cred că trebuie să simplificăm puțin lucrurile și să vedem ce așteaptă un pacient atunci când se adresează unui serviciu medical. Așteaptă în primul rând să nu fie purtat în prea multe chestiuni de natură administrativă și birocratică, să i se asculte problema sau să poată să-și împărtășească problema de sănătate, să fie investigat, să primească un tratament și la sfârșit să își îmbunătățească starea de sănătate”, a arătat ministrul Rafila .
Acesta a subliniat importanța comportamentului și serviciilor preventive care fac în cele din urmă cât mai puțin necesar accesul la serviciile de sănătate mai complexe.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministrul Rafila a arătat că în privința dezvoltării investițiilor în sistemul de sănătate, în acest an a fost pus în funcțiune un palier foarte divers de investiții, fără precedent în sănătatea românească, de peste 2 miliarde euro din Planul Național de Redresare și Reziliență, vizând cabinete de medici de familie, ambuilatorii de specialitate, unități pentru controlul infecțiilor, secții de neonatologie, deblocarea celor trei spitale regionale.
”Ceea ce cred însă că este cel mai dificil de realizat nu sunt investițiile, este vorba despre resursa umană care trebuie adresată, stabilizată, dezvoltată încât serviciile medicale să poată să fie oferite nu numai în centrele universitare, ci și aproapae de cetățeni”, a spus ministrul Săntății.
CITEȘTE ȘI Date oficiale: România are 55.000 de medici cu aviz de liberă practică. Peste jumătate sunt în București și cinci județe. Trei județe au sub 300 de mediciÎn acest sens, ministerul de resort a adoptat o strategie pentru resursele umane și strategii sectoriale care au fost au fost deja elaborate în planuri sectoriale, iar acest proces beneficiază de parteneriat cu organizația universităților de medicină și farmacie din România.
Totodată, potrivit ministrului Rafila, vor trebui implicate și autoritățile locale în atragerea resurselor umane în localități mai puțin favorizate din punct de vedere economic și există modelele de bună practică în multe localități mai mici din România, care trebuie replicate.