Pentru toate medicamentele care au lipsit de pe piață au fost înregistrate exporturi paralele

Pentru toate medicamentele care au lipsit de pe piață au fost înregistrate exporturi paralele
Ana Maria Petcana
Ana Maria Petcana
scris 1 iun 2016

Pentru fiecare medicament care a lipsit de pe piața românească s-a identificat un anumit procent de exporturi către alte state, potrivit unui raport al Consiliului Concurenței, care arată că producătorii farmaceutici trebuie să asigure, în primul rând, cantități suficiente pentru acoperirea nevoii naționale, iar distribuitorii să aprovizioneze cu precădere piața internă, exportul fiind posibil în situația în care există cantități excedentare.

”Consiliul Concurenței recomandă monitorizarea mai eficientă a obligației de serviciu public, de către ANMDM (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale), la fiecare nivel al lanțului de aprovizionare cu medicamente, inclusiv la nivel de farmacie”, arată autoritatea.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, Consiliul Concurenței propune eliminarea din listele de compensare a medicamentelor care sunt puse pe piață în cantități insuficiente, fiind menținute doar pentru a da prețul de referință.

LISTA Peste 200 de medicamente pe bază de rețetă riscă să dispară de pe piață, avertizează Cegedim CITEȘTE ȘI LISTA Peste 200 de medicamente pe bază de rețetă riscă să dispară de pe piață, avertizează Cegedim

Disponibilitatea medicamentelor pe bază de rețetă (Rx) a depășit pragul de alertă în ultimul trimestru al anului trecut, peste 200 de molecule având risc crescut de a dispărea de pe piață, ca urmare a reducerii prețurilor stabilite de Ministerul Sănătății din iulie 2015, potrivit datelor companiei de cercetare a pieței Cegedim.

Din iulie 2015, România are cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană atât la medicamentele originale, cât și la cele generice. În iulie anul trecut prețurile la medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală au scăzut cu până la 20%, iar din 1 iulie 2016 este preconizată o nouă scădere de 35%.

Pentru îmbunătățirea disponibilității medicamentelor, autoritatea de concurență  recomandă distribuitorilor aprovizionarea tuturor farmaciilor, nu doar a celor integrate.

În prezent, există încă farmacii integrate vertical care au o gestiune comună cu distribuitorul, existând astfel posibilitatea ca marfa să fie transferată de la farmacie către distribuitor fără a fi facturată.

Conform reglementărilor, de la data de 1 ianuarie 2017, farmacia și distribuitorul trebuie să devină entități separate și, prin urmare, vor fi obligate să aibă gestiuni diferite. În acest fel, nu va mai fi posibil exportul medicamentelor care au ajuns în farmacii și se va reduce posibilitatea apariției unor medicamente contrafăcute.

De asemenea, Consiliul Concurenței consideră necesară dezvoltarea unei metodologii pentru definirea mai clară a conceptului de serviciu public, reglementare care ar clarifica cadrul legal existent și ar conduce la o autoevaluare corectă a comportamentului agenților care au această obligație, prin lege.

Consiliul Concurenței colaborează îndeaproape cu ANMDM, pentru identificarea cauzelor care conduc la lipsa unor medicamente de pe piață și pentru a dezvolta o nouă metodologie de verificare a respectării obligației de serviciu public.

”Pentru ca pacienții români să aibă acces la medicamente noi, eficiente, Consiliul Concurenței a recomandat includerea unui medicament în Listele de decontare de îndată ce acesta a primit autorizație de punere pe piață și decizie de preț”, mai arată autoritatea.

Având în vedere modificarea sistemelor de distribuție implementată de anumiți producători în ultima perioadă, în cadrul studiului a fost analizat impactul sistemelor DTP (direct-către-farmacie) și restrâns de distribuție.

Oricare ar fi sistemul de distribuție ales, dacă producătorul se află în poziție dominantă, avantajele la nivel de farmacie/spital și pacient trebuie să fie similar cu cele înregistrate anterior și trebuie să fie cuantificabile, pe toate palierele: calitate, nivel de servicii, avantaje financiare și disponibilitate, pentru a nu exista riscul ca schimbarea sistemului de distribuție să fie privită drept abuz de poziție dominantă.

În concluzie, Consiliul Concurenței nu recomandă folosirea unui sistem de distribuție în detrimentul altuia, însă își rezervă dreptul de a interveni, printr-o investigație, în eventualitatea în care ar apărea indicii privind distorsionarea concurenței pe anumite piețe.

În acest context, Consiliul Concurenței a declanșat o investigație având ca obiect un posibil abuz de poziție dominantă al companiei Novartis Pharma Services România SRL, prin implementarea  unui proiect pilot de distribuție directă către anumite farmacii, în paralel cu distribuția tradițională.

În cadrul investigației a fost efectuată o inspecție inopinată la sediul Novartis Pharma Services România SRL, documentele ridicate fiind în analiza autorității române de concurență, în cadrul
procedurilor specifice investigației.

De asemenea, Consiliul Concurenței are în analiză posibila încălcare a legii concurenței de compania GSK România, prin modul de implementare a unui sistem de distribuție directă catre farmacii.

Consiliul Concurenței consideră domeniul farmaceutic ca fiind unul prioritar și va continua să monitorizeze piața pentru a identifica eventuale disfunctionalități care ar putea afecta mediul concurențial sau pacientul.

viewscnt
Afla mai multe despre
medicamente
exporturi
lipsă