Cercetătorii americani au dezvoltat o pilulă despre care spun că este „distrugătoare de cancer” pentru că poate anihila tumorile solide, astfel încât celulele sănătoase să rămână neafectate.
Pastila este în stadiul preclinic și urmează să fie testată pe oameni. Momentan, pastila s-a dovedit a fi eficientă în tratarea celulelor derivate din cancere la sân, de prostată, la creier, ovarian, de col uterin, de piele și la plămâni și urmează să fie testată pe oameni, arată Adevărul.
Cercetătorii de la centrul City of Hope, una dintre cele mai mari organizații de cercetare și tratament oncologic din Statele Unite, au publicat marți un studiu în care sunt detaliate rezultatele preliminare ale testelor efectuate asupra AOH1996, supranumită „pastila care ucide cancerul”. Medicamentul vizează o variantă canceroasă a PCNA (n.r. antigenul nuclear al proliferării celulare), o proteină care, în forma sa afectată de mutații, deține un rol „critic” în replicarea ADN-ului și repararea tuturor „tumorilor în expansiune”, susțin cercetătorii.
„PCNA este ca un terminal aerian important, cu mai multe porți pentru avioane. Datele sugerează că PCNA este modificat în mod unic în celulele canceroase, iar acest lucru ne-a permis să concepem un medicament care să vizeze doar forma PCNA din celulele canceroase. Pastila noastră care ucide cancerul este ca o furtună de zăpadă ce închide un hub aerian important, suspendând toate zborurile, care nu mai pot intra sau ieși, dar numai ale avioanelor purtătoare de celule canceroase”, a declarat Linda Malkas, cercetătoarea care s-a ocupat de medicament.
Aceasta a descris rezultatele ca fiind „promițătoare”. Până la acest moment, pastila a fost eficientă în tratarea celulelor derivate din cancere la sân, de prostată, la creier, ovarian, de col uterin, de piele și la plămâni. Conform centrului de cercetare, medicamentul a fost testat în peste 70 de culturi celulare canceroase și s-a dovedit că ucide selectiv celulele canceroase prin perturbarea ciclului normal de diviziune celulară.
Linda Malkas de la departamentul de diagnostic molecular și terapie experimentală al centrului oncologic din California, a lucrat la acest medicament în ultimii 20 de ani. Ea a povestit că pilula AOH1996 poartă numele Annei Olivia Healey, o pacientă bolnavă de cancer din Indiana care s-a născut în 1996. „Am știut că vreau să fac ceva special pentru acea fetiță. Ea a murit când avea doar 9 ani din cauza neuroblastomului, un cancer la copii care afectează anual 600 de copii din America”, a spus cercetătoarea.
CITEȘTE ȘI Ungaria - Restricții de cantitate la cumpărare în magazine alimentare. LISTA limitărilorOmul de știință a cunoscut familia Annei chiar înainte ca fetița lor să moară în 2005, după o luptă devastatoare cu boala. Neuroblastomul debutează în forme foarte timpurii ale celulelor nervoase, cel mai adesea găsite la un embrion sau la un făt, potrivit Societății Americane de Cancer. „L-am întâlnit pe tatăl Annei când aceasta se afla în stadiile terminale. M-a întrebat dacă pot face ceva în legătură cu neuroblastomul și a donat laboratorului meu un cec de 25.000 de dolari”, a spus doctorul. „Acela a fost momentul care mi-a schimbat viața”.
Tot mai mulți tineri, diagnosticați cu cancer
În ultimii 30 de ani, numărul cazurilor de cancer a crescut mai mult pentru persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 29 decât pentru orice alt grup de vârstă — o creștere de 22% între 1990 și 2019, arată datele Institutului pentru Metrica și Evaluarea Sănătății de la Școala de Medicină a Universității din Washington, analizate de Financial Times.
Nu a fost găsită o explicație clară a motivului pentru care persoanele tinere sunt mult mai vulnerabile în fața bolii decât omologii lor din generațiile precedente, dar cercetătorii cred că, cel puțin parțial, misterul se regăsește în stilul de viață al generațiilor mai mici.
Cea mai mare creștere a cazurilor de cancer la tineri a avut loc la tipurile de cancer gastrointestinale – colorectal, dar și la nivelul esofagului, stomacului, pancreasului, căilor biliare, ficatului și vezicii biliare – ceea ce face și mai credibilă legătura cu dieta.