Parlamentul a aprobat o nouă procedură pentru organizarea concursului de rezidențiat

Parlamentul a aprobat o nouă procedură pentru organizarea concursului de rezidențiat
scris 29 oct 2019

Concursul de rezidențiat nu va mai fi organizat de ministerul de resort, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației. Metodologia va fi elaborată și aprobată doar de ministrul Sănătății, care va organiza și concursul de rezidențiat. Totodată, cifra de școlarizare va fi cel puțin egală cu numărul absolvenților pe anul în curs, putând fi suplimentată până la repartizarea tuturor rezidenților.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Noua procedură de organizare a examenului de rezidențiat a fost aprobată, marți, de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților, iar pentru a intra în vigoare trebuie promulgată de șeful statului.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Lipsa unui titular la Ministerul Educației a făcut ca examenul de rezidențiat să fie amânat pentru 8 decembrie. Recent, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că nu exclude o nouă amânare a datei examenului, pentru că nu există încă un ministru al Educației.

Legea actuală: Ministerul Sănătății organizează admiterea în rezidențiatul pe locuri și pe posturi, prin concurs național, cu tematică și bibliografie unică, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătății și al ministrului Educației.

După cum a relatat Profit.ro, Senatul modificase prevederile legislative actuale, eliminând atât Ministerul Educației, cât și pe cel al Sănătății din procesul de organizare a examenului de rezidențiat.

Profit Health.forum - CNAS schimbă modalitatea de decontare a serviciilor medicale și prevede pentru 2020 un buget mai mare cu 25% CITEȘTE ȘI Profit Health.forum - CNAS schimbă modalitatea de decontare a serviciilor medicale și prevede pentru 2020 un buget mai mare cu 25%

Conform modificărilor finale aduse de deputați, modului de organizare a rezidențiatului, cifra de școlarizare a rezidenților nu se va mai aproba anual prin ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației, ci, prin lege, cifra va fi egală cu numărul total absolvenților de medicină cu diplomă de licență, din promoția anului în curs. Această cifră va fi confirmată doar prin ordin al ministrului Sănătății.

În cazul în care numărul absolvenților care promovează rezidențiatul este mai mare decât cifra de școlarizare, aceasta va fi suplimentată astfel încât toți candidații admiși să poată fi repartizați.

Totodată, Ministerul Sănătății va organiza rezidențiatul pe baza unei metodologii adoptată tot doar prin ordin al ministrului de resort, fără a mai fi nevoie de semnătura ministrului Educației.

Cu acordul Ministerului Sănătății, examenul de rezidențiat va putea fi organizat și în centre universitare, prin acord cu universitățile de medicină și farmacie.

Profit Health.forum - Secretar de stat: Când am început să răspund la email, am primit 200 de mesaje în 2 ore. S-a aflat că în România este cineva care și răspunde la email-uri CITEȘTE ȘI Profit Health.forum - Secretar de stat: Când am început să răspund la email, am primit 200 de mesaje în 2 ore. S-a aflat că în România este cineva care și răspunde la email-uri

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anticipat o modificare în Parlament a condițiilor rezidențiatului.

“O soluție ar fi adoptarea unei legi în Parlament, dar asta înseamnă vot în Senat, Camera Deputaților, comisii, apoi plen. Ar trebui să se facă de urgență. În Parlament cred că este deja târziu. Dar nu este târziu ca un președinte să ia o decizie și să numească ministru la Educație“, a spus, săptămâna trecută, Sorina Pintea.

Întrebată despre posibilele proteste ale absolvenților de medicină în perioada imediat următoare, Pintea a spus că ordinele pentru organizarea concursului de rezidențiat nu pot fi semnate decât dacă avem un ministru al Educației.

“Este greu să spun dacă va avea loc pe 8 decembrie. Propunerea noastră pentru 8 decembrie rămâne valabilă. Vom vedea ce se întâmplă pe scena politică. Dacă nu vom avea un ministru al Educației, data de 8 decembrie nu va putea fi respectată. Un secretar de stat al Educației poate semna doar dacă ar fi împuternicit, ori cel care l-ar putea împuternici, adică ministrul, nu există. Legislația este foarte clară“, a explicat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

“Am pus data limită 8 decembrie pentru desfășurarea concursului, astfel încât cel târziu pe 14 ianuarie să poată fi angajați și să beneficieze de salariu“, a mai precizat Sorina Pintea.

viewscnt
Afla mai multe despre
health
rezidentiat
examan
procedura
ministru
sanatate
educatie
pintea
senat
parlament