Prețul minim european la medicamentele cu prescripție în țară, oferind distribuitorilor posibilitatea de a comercializa medicamentele în alte țări la prețuri mai mari datorită pieței libere, reducerea prețului medicamentelor când apar cele generice și taxa clawback sunt problemele majore cu care se confruntă sistemul medical din țară, la capitolul medicamente și disponibilitatea acestora, atenționează Cătălin Radu, General Manager, Bristol-Myers Squibb România.
Conferința este organizată cu sprijinul ADRFR, Bristol-Myers Squibb, GSK, Roche, fiind transmisă în direct la postul de televiziune de business Profit TV.
„Prețurile pentru tot ce înseamnă medicamente cu prescripție se află la nivel minim european sau minim din 12 țări. Este deja o încercare pentru fiecare producător să știi că tu ești la un minim. Profitul e parte din rolul unei companii private, dar avem piață liberă, circulația liberă a mărfurilor. Dacă distribuitorul îl găsește în România la 1 leu și îl dă în Germania la 2 lei, păi a luat toată marfa și a dus-o în Germania”, a explicat managerul, la Profit Health.forum.
El atenționează că un alt fenomen care, totuși, apare târziu la medicamentele inovatoare este medicamentul generic și obligativitatea reducerii prețului, conducând la o lipsă a medicamentelor.
„Avem încă în legislație obligativitatea care spune: când a apărut genericul, mai tăiem 30% din prețul medicamentului. Este o fractură de logică pentru că oricum statul decontează la prețul genericului. De ce să îi mai tai încă o dată 30% din preț? Ce se întâmplă? Îl face și mai atractiv pentru comerțul paralel, pentru că brusc îmi crește marja de profit și mai mare. Este aproape garanția rămânerii fără medicamente”, atrage atenția Cătălin Radu.
O altă problemă expusă de managerul general Bristol-Myers Squibb România este existența taxei clawback, măsură creată din lipsa fondurilor din sistemul de sănătate.
„Din medicamentele supuse taxei clawback, mai bine de 1 din 4 pacienți este plătit tot din industria farmaceutică, fie că sunt medicamente inovatoare, fie că sunt generice. Toți cei care au medicamente acolo mai dau un sfert înapoi”, spune Cătălin Radu.
Managerul general Bristol-Myers Squibb România arată că lipsa medicamentelor este cauzată de finanțarea slabă, iar o soluție ar fi ca autoritățile și companiile din sistemul medical să discute deja despre strategia 2021-2030.
„Ar trebui să ne uităm spre viitor, dar nu cu scopul de a pedepsi sau a arăta cu degetul sau a face pe cineva vinovat, ci cu scopul de a ști ce să facem sau cum să facem mai bine în viitor. Această strategie trebuie să devină subiect de discuție și să fie pe agendă foarte repede”, spune Radu.
Managerul general explică faptul că fondurile trebuie cheltuite eficient în sistemul de sănătate, pentru că o parte din populație îmbătrânește și are nevoie de tratamente, forța de muncă lipsește, iar numărul contribuabililor nu va crește.