Principala ”hibă” în adoptarea celor mai bune decizii pentru modernizarea sistemului de sănătate este lipsa informațiilor, care sunt incomplete și despre care nici măcar autoritățile nu știu dacă sunt valide, atenționează președintele Autorității de Management al Calității în Sănătate, Vasile Cepoi, anunțând, la Profit Health.forum, că a fost format un grup de lucru care să revizuiască întregul sistem informațional din sănătate. ”Problemele nu trebuie ascunse sub preș, altfel nu se rezolvă”, spune Vasile Cepoi.
Conferința este organizată cu sprijinul ADRFR, Bristol-Myers Squibb, GSK, Roche, fiind transmisă în direct la postul de televiziune de business Profit TV.
În paralel, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Cristian Grasu a anunțat la Profit Health.forum că Guvernul va depune săptămâna viitoare, la Bruxelles, cererea de finanțare pentru Spitalul Regional Cluj-Napoca, iar, în funcție de câte ședințe va mai avea actualul Executiv, va fi aprobată și hotărârea cu indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Regional Craiova.
De ce este important: Profit.ro a anunțat, la finele anului trecut, în premieră, că finanțarea din fonduri europene a construcției celor trei spitale regionale la Iași, Cluj-Napoca și Craiova, pentru care România a semnat un contract de consiliere cu Banca Europeană de Investiții (BEI), va fi amânată pentru următorul exercițiu financiar al Uniunii Europene, respectiv 2021-2027, indică un document oficial al Ministerului Sănătății. Fostul ministru de resort, Florian Bodog, dădea asigurări că Bruxelles-ul va aloca banii necesari construcției din 2018, dar apoi Guvernul s-a lansat în alte proiecte de spitale, finanțate însă în regim de parteneriat public-privat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Săptămâna viitoare se va depune și cererea de finanțare pentru Spitalul Regional Cluj și, în funcție de câte ședințe de guvern vor mai fi organizate, va fi aprobată și hotărârea cu indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Regional Craiova, va ieși săptămâna aceasta sau cea viitoare. Cred că în maximum 30 de zile vom avea o aprobare și se va semna un contract de finanțare pentru Craiova”, a spus astăzi secretarul de stat Cristian Grasu, care a amintit că solicitarea de finanțare pentru Spitalul Regional Iași a fost transmisă deja Comisiei Europene.
Potrivit demnitarului, cele trei spitale moderne vor aduce o nouă filosofie medicală în sistemul românesc.
Cristian Grasu a subliniat, în context, importanța comunicării cu factorii deciziei la nivelul Uniunii Europene, dar și în dezbaterile comunitare cu privire la politicile din domeniu.
”Ca secretar de stat, am primit 200 de mesaje în doar două ore atunci când am răspuns la anumite email-uri, pentru că s-a aflat că «e cineva în România care răspunde la email-uri»”, a arătat secretarul de stat.
Acesta a subliniat că, în România, în lipsa unei platforme dedicate, a unui sistem integrat despre sistemul de sănătate, dezbaterile reprezintă cea mai bună metodă a afla situația actuală a sistemului.
”Cel mai important lucru pe care sistemul de sănătate trebuie să-l aibă este capacitatea de cunoaștere, de a se analiza și a propune scenarii de îmbunătățire, nu avem această capacitate acum și de multe ori suntem obligați să aproximăm anumite informații și de multe ori să luăm decizii pe evaluări aproximative”, a spus repezentantul Ministerului Sănătății.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE: Rețeaua Clinicile Dentare Dr.Leahu a lansat obligațiuni și vine la bursăAcesta constituie și unul din motivele pentru care, deși destule obiective ale Strategiei 2014-20 se apropie de soluționare, niciun obiectiv nu este îndeplinit 100%. În privința infrastructurii de sănătate, de altfel, infrastructura, obiectivele din strategie sunt realizate doar pe jumătate, a admis secretarul de stat.
În context, Cristian Grasu a aminiti că în Programul Operațional Regional, Axa 8, au fost depuse aplicații și semnat contracte finanțare pentru reabilitarea a 40 unități de primi de urgență și a 100 de ambulatorii.
”Țara noastră cel mai mic buget de sănătate din Europa, obiectivele oricărei strategii trebuie să adapteze la restrângerile financiare”, a mai spus Cristian Grasu, care a remarcat însă, în acest context, îmbunătățirea modului de funcționare a Agenției Naționale a Medicamentului.
CITEȘTE ȘI Un deputat acuză Ministerul Sănătății că a cheltuit 700.000 de euro pentru un vaccin antigripal care nu acoperă grupa de vârstă 6 luni- 3 ani și anunță că va sesiza DNAPreședintele Autorității de Management al Calității în Sănătate, Vasile Cepoi, a remarcat, la rândul său, că principala ”hibă” în luarea celor mai bune decizii pentru modernizarea sistemului de sănătate este lipsa informațiilor, care sunt incomplete și despre care nici măcar autoritățile nu știu dacă sunt valide.
În acest sens, Cepoi a anunțat că a fost format un grup de lucru în vederea revizuirii întregului sistem informațional din sănătate.
”Problemele nu trebuie ascunse sub preș, altfel nu se rezolvă”, a spus Vasile Cepoi.
Acesta a mai preciat că, în acest scop, Autoritatea de Management al Calității în Sănătate a inițiat colaborări cu universitățile de medicină pentru a introduce în învățământ partea de management al riscurilor.