O filială a Johnson & Johnson a depus din nou cerere de intrare în faliment, pentru a treia oară, vineri, în timp ce gigantul din domeniul sănătății încearcă să forețeze un acord propus, de aproximativ 10 miliarde de dolari, care ar pune capăt a zeci de mii de procese care pretind că pudra pentru copii și alte produse cu talc ale companiei au cauzat cancer, transmite Reuters.
J&J se confruntă cu procese din partea a peste 62.000 de reclamanți care susțin că pudra pentru copii și alte produse din talc au fost contaminate cu azbest și au cauzat cancer ovarian și alte tipuri de cancer, scrie News.ro.
Pentru a opri aceste procese, Red River Talc, filială a J&J, a solicitat protecție în caz de faliment la o instanță federală pentru faliment din Houston.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Compania a negat acuzațiile și și-a numit produsele sigure.
Erik Haas, vicepreședintele mondial pentru litigii al J&J, a declarat vineri că înțelegerea este ”corectă și echitabilă pentru toate părțile” și că 83% dintre reclamanții actuali în procesele referitoare la talc au votat pentru aceasta.
Propunerea de soluționare a împărțit avocații care reprezintă victimele cancerului. Oponenții acordului au spus că vor cere rapid instanței să respingă falimentul sau să-l transfere în New Jersey, unde instanțele au respins de două ori încercările J&J de a pune capăt litigiului într-un așa-numit faliment ”Texas în doi pași”.
Andy Birchfield, un avocat care s-a opus înțelegerii, a spus că J&J se joacă cu sistemul de faliment în încercarea de a plăti despăgubiri mai mici unor zeci de mii de victime ale cancerului.
”Considerăm acest așa-zis vot ca un alt efort fraudulos al J&J de a manipula procesul de faliment și de a minimiza pretențiile legitime ale victimelor cancerului ovarian”, a spus Birchfield.
Alți avocați au vorbit în sprijinul înțelegerii, inclusiv Allen Smith, un avocat care reprezentase anterior 11.000 de reclamanți în parteneriat cu firma de avocatură a lui Birchfield.
Judecătorii de faliment pot pune în aplicare înțelegeri globale care opresc definitiv toate procesele conexe și interzic altele noi.
CITEȘTE ȘI Medicamente descoperite pentru o formă agresivă de cancer de prostată. Oamenii de știință salută o descoperire importantăÎn afara falimentului, orice înțelegere la care J&J a ajuns cu unii reclamanți le-ar lăsa totuși actualilor sau viitorilor reclamanți dreptul de a da în judecată - și ar lăsa compania expusă la potențiale verdicte de miliarde de dolari care au încurajat-o să folosească, în primul rând, soluția falimentului în doi pași.
Pentru a-și îmbunătăți șansele de faliment, J&J a cerut reclamanților să voteze acordul propus din timp, pentru a se asigura că are suficient sprijin pentru ca planul său să reușească.
J&J avea nevoie de mai mult de 75% pentru a susține planul ca un judecător de faliment să impună acordul tuturor reclamanților.
RECLAMAȚII DE CANCER GINECOLOGIC
A treia încercare a J&J de a soluționa litigiile prin faliment diferă, de asemenea, de eforturile sale anterioare, în parte deoarece se concentrează doar pe cererile legate de cancer ovarian și alte cazuri de cancer ginecologic, bazându-se pe acordurile anterioare ale J&J cu procurorii generali ai statului și cu persoane care au dat în judecată după ce a dezvoltat mezoteliom, o formă rară de cancer legată de expunerea la azbest.
CITEȘTE ȘI Cabinete medicale din Capitală, scoase la licitație cu strigareAcordul propus de J&J ar plăti solicitanților în procesele legate de talc aproximativ 10 miliarde de dolari în 25 de ani. Valoarea actuală a decontării este de aproximativ 8 miliarde de dolari, după ce J&J a acceptat recent să introducă o sumă suplimentară de 1,1 miliarde de dolari fondului de decontare și să plătească 650 de milioane de dolari în taxe legale avocaților care s-au opus anterior ofertei de decontare.
Compania a fost angajată într-o luptă acerbă cu avocații care se opun celei de-a treia încercări de a soluționa litigiul în faliment.
Strategia de faliment a J&J se confruntă încă cu obstacole legale. Acestea includ o decizie din iunie a Curții Supreme din SUA care implică falimentul Purdue Pharma, ordonanțe judecătorești care resping eforturile sale anterioare și propunerea de legislație federală menită să împiedice companiile sănătoase din punct de vedere financiar precum J&J să beneficieze de protecție împotriva falimentului.