Cercetătorii dintr-o echipă internațională au dezvăluit speciile de animale care au servit cel mai probabil drept gazde intermediare pentru virusul responsabil de declanșarea pandemiei de COVID-19, potrivit unui studiu, informează DPA.
Noul studiu se adaugă la dovezile tot mai numeroase potrivit cărora pandemia de COVID-19 a fost declanșată de introducerea de animale infectate în Piața de fructe de mare Huanan din orașul chinez Wuhan în noiembrie 2019, scrie Agerpres.
Deși nu au fost prelevate eșantioane de la animalele vândute în piață în momentul izbucnirii focarului, iar piața a fost rapid închisă și dezinfectată, investigatorii de la Centrul chinez pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC) au prelevat eșantioane de pe podele, pereți și alte suprafețe.
O nouă analiză a acestui set de date, care numără mai mult de 800 de probe, a arătat că virusul SARS-CoV-2 era prezent "în apropierea și în interiorul unui stand pentru animale sălbatice".
Probele pozitive care au atestat prezența virusului conțineau, de asemenea, ADN de la animale precum câinii-enot și pisicile-civetă. Câinele-enot s-a dovedit a fi animalul cu cea mai mare abundență genetică în probele examinate.
"Sunt aceleași tipuri de animale despre care știm deja că au facilitat trecerea coronavirusului inițial SARS la oameni în 2002", a declarat unul dintre coautorii studiului, Michael Worobey, cercetător la Universitatea din Arizona.
"Acesta este cel mai riscant lucru pe care îl putem face - să luăm animale sălbatice care sunt pline de virusuri și apoi să ne jucăm cu focul aducându-le în contact cu oamenii care trăiesc în centrul marilor orașe", a adăugat el.
O altă coautoare a studiului, Florence Débarre de la Centrul Național pentru Cercetare Științifică din Franța, a subliniat că "nu putem avea o dovadă directă că animalele au fost infectate", din cauza faptului că piața a fost evacuată înainte de sosirea echipelor de la CDC.
CITEȘTE ȘI VIDEO Dunărea a inundat Budapesta"Am văzut 'fantomele' ADN și ARN ale acestor animale în probele de mediu, iar unele dintre ele există și în probele recoltate de pe tarabele unde a fost găsit SARS-CoV-2. Acest lucru este ceea ce ne-am aștepta într-un scenariu în care au existat animale infectate în piață", a adăugat cercetătoarea franceză.
"Acest studiu adaugă un alt strat la acumularea de dovezi care indică același scenariu: animalele infectate au fost introduse în piață la jumătatea sau la sfârșitul lunii noiembrie 2019, ceea ce a declanșat pandemia", a declarat un alt coautor al cercetării, Kristian Andersen, cercetător la institutul Scripps Research din La Jolla, California.