Neuralink a început un nou test pe un al doilea pacient, al cărui nume nu a fost dezvăluit, dar care a suferit o leziune a măduvei spinării similară cu a primului pacient. Experimentul a fost relatat de Elon Musk, fără să preciza însă când a avut loc operația. Neuralink este una dintre companiile fondate de Musk care își propune să creeze interfețe care să permită oamenilor să interacționeze cu mașinile folosind doar gândirea.
Primul produs se numește Telepathy, iar experimentele pe creierul uman au început în luna ianuarie cu primul voluntar, Noland Arbaugh. Care, după 100 de zile a povestit cum, datorită acestui mic dispozitiv implantat în creierul său și compus din 64 de fire, 1.024 de electrozi și o baterie wireless, a putut să miște mouse-ul computerului său pentru a juca șah și alte jocuri video, sau pentru a începe un flux live. „M-a ajutat să mă reconectez cu lumea, cu prietenii și familia. Mi-a dat șansa de a face din nou lucrurile pe cont propriu, fără să am nevoie de „alții” la orice oră din zi și din noapte”, a spus el, potrivit Rador Radio România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acum este rândul celui de-al doilea pacient. Despre el știm doar că suferă de o paralizie asemănătoare cu cea a lui Arbaugh. Musk este precaut: „Deocamdată totul pare să meargă bine, 400 dintre electrozi funcționează deja”. Însă planurile noastre sunt mult mai ambițioase. Dacă autorizațiile vor fi semnate de organele de reglementare, obiectivul companiei este ca până la sfârșitul anului să ajungă la 10 implanturi instalate la tot atâția pacienți. „Vrem să ne asigurăm că facem progrese cu primii doi pacienți. Însă dacă totul va merge bine, în câțiva ani am putea avea mii”. În acest moment, persoane din Statele Unite, Canada și Regatul Unit pot aplica pentru a fi incluse în registrul voluntar al pacienților.
Musk asigură că, în acest moment, obiectivul său principal este să rezolve problemele neurologice și să permită celor care nu se pot mișca să redevină independenți. Comunicând cu aparatele. Numai că ambițiile de viitor ale companiei Neuralink sunt mult mai mari. Până în prezent sunt doar menționate. Un exemplu? Telepathy ar putea revoluționa și modul în care oamenii interacționează cu alți oameni, care vor putea comunica prin gândire, „atâta timp cât au un cip implantat”, spune Musk.
În podcast se vorbește mult despre, dar și cu Noland Arbaugh. Care, printre altele, mărturisește că în viitor și-ar dori să poată controla o altă mașină. Care nu va fi un computer, ci un robot. Optimus este un umanoid la care Tesla lucrează deja și care a fost prezentat pentru prima dată în octombrie 2022. Pentru o persoană paralizată, a avea la dispoziție un astfel de robot înseamnă a putea reîncepe să interacționeze fizic cu mediul înconjurător, dar și a putea percepe din nou senzații tactile, pe care mâinile lui Optimus le-ar putea transfera la creier datorită cipului produs de Neuralink. „Dacă un robot ar putea face lucruri pentru mine, aș deveni din nou complet independent și nu aș mai fi o povară pentru cei din jurul meu”, spune Arbaugh. Iar una din primele unei acțiuni pe care și-ar dori să o realizeze grație brațelor sintetice este citirea unei cărți. „Optimus ar putea s-o țină deschisă și să întoarcă paginile. Mi-e dor să simt atingerea hârtiei”.