Aproximativ unul din opt medicamente esențiale din statele cu venituri mici și medii ar putea fi contrafăcute sau ar putea conține mixuri periculoase de substanțe, care pun în pericol viețile pacienților, potrivit unui studiu citat de Reuters.
Cercetătorii au analizat date provenite din 350 de studii precedente, care au testat peste 400.000 de mostre de medicamente, în țări cu venituri mici și medii. Pe ansamblu, aproximativ 14% dintre medicamente erau contrafăcute, expirate sau de calitate scăzută, având o probabilitate mică de siguranță sau eficacitate, așa cum s-ar aștepta pacienții, scrie News.ro.
”Medicamentele de calitate scăzută pot conține o proporție scăzută sau niciun fel de substanță farmaceutică activă, ceea ce poate duce la prelungirea bolii, eșecul tratamentului sau poate contribui la rezistența la medicamente”, a declarat autorul principal al studiului, Sachiko Ozawa, de la University of North Carolina.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul schimbă regulile de autorizare a farmaciilor și introduce amenzi pentru medicamente vândute la prețuri mariÎn alte cazuri, cantitatea de substanță activă este prea mare și provoacă o supradoză de medicație, a scris Ozawa pe email.
”Dacă este contaminată sau conține alte substanțe active, atunci medicația poate provoca otrăvire, reacții adverse sau decese evitabile”, a afirmat cercetătoarea.
Majoritatea cercetărilor care au avut loc până acum s-au concentrat pe medicamentele contrafăcute sau nesigure din alte puncte de vedere din Africa, iar aproximativ jumătate din studiile incluse în analiza actuală au avut loc acolo.
Aproape unul din cinci medicamente testate în Africa au fost false sau nesigure, potrivit cercetătorilor.
O altă treime din studiu a fost realizat în Asia, unde 14% dintre medicamentele testate s-a constatat că sunt contrafăcute sau nesigure din alte motive.
Majoritatea medicamentelor testate au fost antibiotice și medicamente împotriva malariei. Pe ansamblu, circa 19% dintre medicamentele antimalarie și 12% dintre antibiotice erau falsificate sau nesigure.
Medicamentele falsificate sau fabricate în condiții improprii afectează fără niciun dubiu pacienții, dar studiul actual nu a stabilit câți oameni au suferit efecte adverse grave sau au murit din cauza medicamentelor falsificate.
Cercetătorii au încercat să analizeze impactul economic al medicamentelor contrafăcute sau fabricate impropriu și au constatat că acesta ar putea fi cuprins între 10 miliarde de dolari și 200 de miliarde de dolari.
Studiul nu a analizat situația din țările cu venituri ridicate, dar îngrijărările legate de calitatea medicamentelor nu este limitată la statele mai sărace, a spus Ozawa.
”Chiar și în țările cu venituri ridicate, achiziția de medicamente ieftine, din surse online ilegale, ar putea avea ca efect obținerea unor medicamente care nu respectă standardele sau contrafăcute. Verificați sursa înainte de a cumpăra medicamente și conștientizați autoritățile de această problemă, pentru a putea îmbunătăți lanțul global de aprovizionare cu medicamente”, a spus Ozawa.
Studiul nu a fost un experiment controlat menit să dovedească modul în care medicamentele contrafăcute sau de calitate scăzută afectează direct pacienții. Iar impactul economic a fost prea dificil de evaluat din studii de amploare mai mică, care deseori nu includ metodologia detaliată de calculare a ipactului financiar.