Lista de medicamente compensate și gratuite a fost completată astăzi, prin hotărâre a Guvernului, cu doua molecule noi, destinate pentru tratamentul hepatitei C și al cancerului de prostată.
Moleculele aprobate vor face obiectul unor contracte cost-volum-rezultat.
Hotărârea de Guvern cu detaliile tehnice privind moleculele aprobate poate fi consultată AICI.
CITEȘTE ȘI Asociația Producătorilor de Medicamente Generice insistă, din nou, pentru introducerea taxei clawback diferențiate în funcție de prețÎncepând cu data de 1 septembrie, România va asigura a treia etapă de tratamente fără interferon, în cadrul căreia pacienții cu hepatita C vor beneficia de trei scheme de tratament, în urma încheierii unor contracte cost-volum-rezultat. Astfel, pacienții vor putea primi tratamente personalizate, iar schema de tratament adecvată și durata tratamentului (între 8 și 24 săptămâni) va fi decisă de medicul curant în funcție de starea clinică și particularitățile fiecărui pacient în parte.
Noua etapă de tratament fără interferon pentru hepatita cronică virală C va ținti un număr de 13.000 pacienți eligibili, din care:
• 12.100 pacienți cu fibroză F1, F2, F3 și F4 (ciroză compensată);
• 750 pacienți cu fibroză F4 și ciroză decompensată;
• 100 pacienți cu insuficiență renală cronică aflați în dializă, indiferent de gradul de fibroză;
• 50 pacienți cu transplant hepatic și de alte organe solide, indiferent de gradul de fibroză.
De asemenea, pentru un acces mai facil la noile terapii, au fost desemnate două noi centre, Pitești și Bacău, în care se vor putea iniția și monitoriza aceste tratamente de medici cu experiență în domeniu. Numarul total al centrelor este de 13: Bucuresti, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Sibiu, Targu Mures, Pitesti si Bacau.