Farmacist: Cei cărora le spunem că nu avem medicamente ne răspund:”Și ce facem, murim?”. Auzim asta la unul din trei apeluri / Aproape toți pacienții din țară au fost refuzați din cauza lipsei banilor. Printre ei, și copiii cu fibroză pulmonară

Farmacist: Cei cărora le spunem că nu avem medicamente ne răspund:”Și ce facem, murim?”. Auzim asta la unul din trei apeluri / Aproape toți pacienții din țară au fost refuzați din cauza lipsei banilor. Printre ei, și copiii cu fibroză pulmonară
scris 8 oct 2023

Beatrice Speteanu, farmacist și președinte al Asociației Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor a declarat pentru News.ro că, în continuare, în farmacii sunt mari probleme legate de decontarea medicamentelor pentru pacienții cronici. În acest sens facturile la zi încă nu au fost plătite, spune Beatrice Speteanu. În această perioadă, medicamentele eliberate de farmacii sunt plătite chiar de către acestea. Sunt afectați în mod deosebit pacienții oncologici, dar și cei care au fibroză pulmonară. Zilele trecute pacienții nu și-au primit tratamentul de care au mare nevoie, fiind vorba și despre copii. Aproape toți pacienții din țară au fost refuzați din cauza fondurilor insuficente, spune Beatrice Speteanu.

„Noi momentan tot așteptăm banii pentru care au fost făcute sesizări către CNAS, singurele plăți făcute au fost închiderea facturilor din luna mai, promisiunile că vom fi la timp, la zi nu au fost făcute, am înțeles că anumite spitale de stat au fost plătite, dar insuficient, pentru că toată săptămâna trecută au fost pacienți, inclusiv de la spitale private, care cumpărau tot felul de medicamente citostatice perfuzabile și ne spuneau ”Spitalele nu au bani”, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În ceea ce privește farmaciile, să știți că tot ceea ce se eliberează zilele acestea să știți că sunt plătite de către farmacii. Farmaciile creditează statul român, cât mai pot, dar acest lucru chiar nu mai poate continua o lună, două, pentru că toată lumea va intra în blocaj. Am avut săptămâna trecută foarte multe rețete din țară, din toate județele, e vorba de medicamente pentru bolile rare, pentru mucoviscidoză, fibroză pulmonară, rețete care costă în jur de 70-80.000 de lei, ne-au spus că nici lanțurile mari de farmacii nu-l pot aduce. Noi, dacă luăm acest medicament de la un depozit ne-am blocat. În loc de 70.000 de lei pentru un pacient, mai multe farmacii încearcă să ia mai multe medicamente ieftine tot pentru rețete compensate, dar așa vor fi serviți mai mulți pacienți în detrimentul unuia singur. Dar acel unul singur depinde cu viața! Aici vorbim de tratamente pentru copii, mucoviscidoza și fibroza pulmonară săptămâna trecută cam toți pacienții din țară au fost refuzați din motive de fonduri insuficiente”, a declarat Beatrice Speteanu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Farmaciile, puse situația de a nu-și mai putea permite să achite în avans costul medicamentelor foarte scumpe, de a credita de fapt statul.

Două cutii de tratament pentru mucoviscidoză, de exemplu, costă 70.000 de lei. Nedecontarea sumei de către CNAS sau decontarea târzie poate duce la sancțiuni pentru farmacii, din partea depozitelor.

„Pentru mucoviscidoză sunt două cutii, în valoare de 70.000 de lei rețeta. Au ajuns nici măcar farmaciile să nu-și poată permite, pentru că farmaciile plătesc aceste medicamente, sunt medicamente rare unde avem decontare câteodată la 60 de zile, adaosul pe acest medicament este de 35 de lei, deci în momentul în care se plătește și impozitul pe TVA farmacia oricum pierde bani, acest lucru este făcut strict pentru pacient, eliberarea medicamentului, dar în condițiile în care noi îl plătim la 60 de zile și Casa nu-l decontează vor veni și penalități de la depozite, pentru neplată. Și de asta anumite farmacii fizic nu își pot permite să mai susțină sistemul de stat, creditarea lui, că aici vorbim de creditarea sistemului de stat și ei știu foarte bine, de asta au fost plătite doar spitalele de stat, datoriile către toți furnizorii particulari, vorim de spitalele particulare, nu au fost plătite. Pentru că se bazează că au în spate un buget care să poată să susțină în continuare și să nu iasă un scandal”, afirmă Speteanu.

Cei cărora le spunem că nu avem ne spun: ”Și ce facem, murim? ”

”Auzim la unul din trei apeluri, e o frustare imensă pe care o simțim dacă nu putem să-i ajutăm, blocajul o să survină, un blocaj la nivel local și național, dacă și marile lanțuri nu mai pot susține anumite medicamente, din păcate acolo se va ajunge, trebuie să se poată debloca un fond de urgență pentru că banii care au fost promiși, din deblocarea din trimestrul patru, adică oricum banii care trebuiau să ne revină în trimestrul patru nu au venit peste tot, vorbim de farmaciile independente, nu au fost plătite, datoriile nu au fost plătite la zi”, a explicat pentru News.ro Beatrice Speteanu, farmacist și președinte AFTAP.

Într-un comunicat trimis presei pe data de 28 august 2023 CNAS anunța că situația plăților din sistemul asigurărilor sociale de sănătate a fost soluționată:

“În continuarea demersurilor întreprinse de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru suplimentarea prevederilor bugetare, în ședința de Guvern de astăzi a fost aprobat Memorandumul pentru suplimentarea/modificarea limitei de credite bugetare și de angajament aprobate pentru bugetul FNUASS în luna septembrie 2023.Urmare aprobării memorandumului, a fost deblocată decontarea serviciilor medicale efectuate de medicii de familie, medicii specialiști și spitale, medicamente compensate și gratuite și materiale sanitare, inclusiv pentru programele naționale de sănătate și cele care fac obiectul contractelor cost-volum și cost-volum-rezultat, cu termen de plată în luna septembrie. Mulțumesc Ministerului de Finanțe pentru întreg suportul și pentru demersurile făcute pentru deblocarea situației. CNAS va continua dialogul cu toate instituțiile implicate în finanțarea sistemului de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, i-am rugat pe colegii mei să facem toate eforturile necesare și să lucrăm cât va fi necesar pentru a face plățile cât mai rapid posibil”, a transmis la acea dată președintele CNAS, dr. Andrei Baciu.

viewscnt
Afla mai multe despre
farmacii
medicamente decontare
buget