Directorul general al companiei care a dezvoltat primul vaccin împotriva Covid-19 crede că este posibil ca la mijlocul anului următor să fie nevoie de un vaccin îmbunătățit care să protejeze organismul împotriva mutației virusului.
Într-un interviu pentru Financial Times, Ugur Sahin, CEO-ul firmei germane de biotehnologie BioNTech, a spus că în timp vor apărea mutații ale virusului care pot ocoli sistemul imunitar al organismului. "În acest an un vaccin diferit este complet inutil. Însă la mijlocul anului următor ar putea apărea o nouă situație", a prognozat Ugur Sahin, potrivit Agerpres.
Un parteneriat între BioNTech și grupul farmaceutic american Pfizer a lansat pe piață primul vaccin împotriva Covid-19. Acesta a fost și primul vaccin bazat pe tehnologia mRNA care a fost aprobat de autoritățile de reglementare precum și cel mai bine vândut medicament la nivel mondial în acest an.
Potrivit lui Ugur Sahin, actualele variante ale Covid-19 care circulă în prezent, în special tulpina Delta, sunt mai contagioase dar nu sunt suficient de diferite pentru a submina eficacitatea actualelor vaccinuri. Însă în cele din urmă virusul va dezvolta mutații care pot ocoli sistemul imun oferit de vaccin astfel că va fi nevoie de o versiune concepută special pentru nouă tulpină, crede Ugur Sahin.
"Virusul nu va dispărea și se va adapta. Nu avem niciun motiv să presupunem că următoarea generație a virusului va fi mai ușor de gestionat pentru sistemul imunitar decât actuala generație. Este vorba de o evoluția continuă iar această evoluție tocmai a început" a spus Ugur Sahin.
Directorul BioNTech a refuza să facă predicții cu privire la prețul vaccinului BioNTech/Pfizer în viitor dar a spus că se așteaptă ca lumea să aibă nevoie de vaccinul său și în următorii ani.
Autoritățile americane au anunțat luna trecută că vor cumpăra alte 500 milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer la un preț special pe care le vor dona țărilor cu venituri reduse.
Vaccinul Pfizer-BioNTech este unul dintre cele mai eficiente din întreaga lume împotriva noului coronavirus, având o eficacitate de 95 la sută. Pe măsură ce cererea pentru vaccinul lor care utilizează tehnologia ARN mesager a crescut, Pfizer și BioNTech și-au majorat obiectivele de producție, revizuindu-și în paralel și veniturile potențiale. Sumele totale generate de vânzările de vaccinuri anti-Covid sunt împărțite între cei doi parteneri. BioNTech primește, de asemenea, o parte din veniturile generate de pe urma vânzărilor directe.