Contractul de finanțare pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Iași va fi semnat în data de 15 decembrie, urmând ca la începutul anului viitor să fie semnate contractele și pentru spitalele regionale de urgență din Cluj și Craiova.
De ce este important: Profit.ro a anunțat, la finele anului trecut, în premieră, că finanțarea din fonduri europene a construcției celor trei spitale regionale la Iași, Cluj-Napoca și Craiova, pentru care România a semnat un contract de consiliere cu Banca Europeană de Investiții (BEI), va fi amânată pentru următorul exercițiu financiar al Uniunii Europene, respectiv 2021-2027, indică un document oficial al Ministerului Sănătății. Fostul ministru de resort, Florian Bodog, dădea asigurări că Bruxelles-ul va aloca banii necesari construcției din 2018, dar apoi Guvernul s-a lansat în alte proiecte de spitale, finanțate însă în regim de parteneriat public-privat.
Noul ministru al Sănătății, Victor Costache, a anunțat, miercuri, că la 15 decembrie va fi semnat contractul de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Iași. Totodată, contractul pentru spitalul din Cluj va fi semnat la finele lunii decembrie sau începutul anului viitor, în timp ce contractul de finanțare pentru spitalul din Craiova va fi semnat la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie.
Ulterior definitivării procedurilor de licitație, potrivit estimărilor ministrului, semnarea contratelor pentru proiectare va avea loc în iunie pentru Iași, în iulie pentru Cluj-Napoca, iar în septembrie pentru Craiova.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Durata de proiectare este estimată la un an.
Guvernul Dăncilă a anunțat, în ultima ședință a cabinetului său, aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Craiova, după ce, în luna mai, au fost aprobați indicatorii pentru Spitalul Regional de Urgență Iași, iar în septembrie, pentru cel de la Cluj-Napoca.
Spitalul din Craiova va avea și un heliport, fiind o investiție estimată la 2,8 miliarde lei, cu 807 paturi, inclusiv un centru combinat pentru mamă și copil și un centru de tratament pentru pacienții cu afecțiuni oncologice.
Spitalul de la Iași este însă singurul pentru care a fost depusă a fost încărcată aplicația pentru finanțarea europeană, iar în paralel a început procedura de achiziție publică pentru proiectarea și elaborarea proiectului tehnic.