Fapta de comercializare sau oferire în mod gratuit de băuturi alcoolice minorilor va fi considerată contravenție și va fi sancționată cu amendă de până la 6.000 lei. În cazul repetării faptei va fi dispusă chiar suspendarea temporară a activității comerciantului, prevede un proiect de lege propus chiar de către producătorii din domeniu.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: Legislația stabilește în prezent drept contravenție doar ”servirea cu băuturi alcoolice”, în localurile publice, a minorilor. Astfel de fapte sunt sancționate cu amendă cuprinsă între 100-500 lei, iar, în caz de repetare, cu suspendarea activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.
O inițiativă legislativă, inițiată la propunerea asociației Berarii României de către actualul partid de guvernământ, are drept scop completarea legislației actuale, cu interzicerea mai explicită a comercializării alcoolului în rândul minorilor și majorarea sancțiunilor pentru astfel de contravenții.
CITEȘTE ȘI Magazinul Bucur Obor aduce un profit net de 16 milioane lei la 9 luni, în creștere cu 10% față de perioada similară a anului trecutProiectul de lege propune definește drept contravenție ”comercializarea în magazine, cât și oferirea cu titlu gratuit de băuturi alcoolice minorilor de către unitățile autorizate să le comercializeze”.
O astfel de contracenție va fi sancționată cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, mai stabilește inițiaitiva legislativă.
Totodată, în cazul repetării contravenției, autoritățile vor putea dispune măsura suspendării activității magazinului sau localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.
CITEȘTE ȘI Aviz final pentru o nouă obligație impusă producătorilor și comercianților: Limită de acizi grași în alimente”Promovarea unui comportament responsabil vizavi de consumul de alcool se află permanent în atenția Asociației Berarii României, producătorii locali de bere contribuind activ la implementarea strategiei UE de reducere a consecințelor consumului abuziv de alcool, dar și a strategiei Action Plan of the European Committee of National Alcohol Policy. Mai mult, membrii Asociației BBerarii României susțin Global CEO Commitments, expresia angajamentului comun al marilor producători internaționali de bere, vin și băuturi spirtoase de a reduce efectele negative ale consumului abuziv de alcool”, arată inițiatorii proiectului.
Aceștia subliniază că, în privința consumului de alcool în rândul minorilor, studiile derulate pe acest segment indică nevoia de intervenție prin informare și educare în intervalul 15-16 ani, interval de vârstă considerat ca fiind o etapă critică a dezvoltării adolescentului, cu un grad de risc mai mare în relație cu alcoolul decât perioadele ulterioare de dezvoltare.
Autorii proiectului sunt convinși că măsurile propuse vor aduce o contribuție importantă la atingerea obiectivului de reducere a riscurilor asociate consumului de alcool în rândul minorilor.
Pentru a intra în vigiare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.