Comisia Europeană încheie un prim acord pentru cumpărarea unui potențial vaccin împotriva Covid-19

Comisia Europeană încheie un prim acord pentru cumpărarea unui potențial vaccin împotriva Covid-19
scris 14 aug 2020

Comisia Europeană a ajuns la un acord cu AstraZeneca pentru achiziția, în numele statelor UE, a până la 400 milioane de doze din potențialul vaccin împotriva Covid-19 dezvoltat de companie în colaborare cu cercetători de la Universitatea Oxford.

Este primul acord pentru cumpărarea de vaccinuri încheiat în cadrul strategiei comune la nivelul UE, anunțate în luna iunie.

Urmărește-ne și pe Google News

“Comisia a convenit acum bazele unui cadru contractual pentru cumpărarea, odată ce vaccinul se va fi dovedit sigur și eficient împotriva Covid-19, a 300 milioane de doze din vaccinul companiei AstraZeneca în numele statelor membre UE, cu opțiunea de a achiziționa încă 100 milioane de doze”, potrivit unui comunicat al Executivului de la Bruxelles.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Haosul din sănătate indus de măsurile anti-COVID aduce scăderi pe piața medicamentelor prescrise. Afacerile Antibiotice Iași scad cu 15% la S1 CITEȘTE ȘI Haosul din sănătate indus de măsurile anti-COVID aduce scăderi pe piața medicamentelor prescrise. Afacerile Antibiotice Iași scad cu 15% la S1

Comisia a precizat că va continua negocierile cu alți producători farmaceutici privind încheierea unor acorduri similare.

“Negocierile intensive ale Comisiei Europene continuă să dea rezultate. Acordul de astăzi este prima piatră de temelie în implementarea Strategiei privind vaccinurile. Această strategie ne va permite să oferim vaccinuri viitoare europenilor, precum și partenerilor noștri din alte părți a lumii”, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Anterior, la 31 iulie, Comisia a anunțat că a încheiat discuțiile exploratorii pe marginea unui eventual acord cu Sanofi-GSK, contractul avut în vedere vizând achiziționarea a 300 de milioane de doze din vaccinul la care lucrează cele două companii.

Două săptămâni mai târziu, Comisia a transmis că ia în calcul un contract similar, pentru cumpărarea, în primă fază, a 200 milioane de doze dintr-un potențial vaccin dezvoltat de Johnson & Johnson (J&J), confirmând informațiile vehiculate în mass-media. Discuțiile exploratorii cu compania americană au vizat și o posibilă achiziție ulterioară a până la 200 de milioane de doze suplimentare de vaccin.

Decizia Comisiei de a sprijini vaccinul propus de AstraZeneca se bazează pe o abordare științifică solidă și pe tehnologia folosită, precum și pe factori precum viteza livrării la scară largă, costuri, împărțirea riscurilor, responsabilitatea și capacitatea de producție a companiei, precizează Comisia.

“Astăzi, după săptămâni de negocieri, avem primul acord UE de cumpărare în avans pentru un vaccin candidat (…) Vom continua să lucrăm neobosit pentru a aduce mai multe vaccinuri candidate într-un portofoliu larg de vaccinuri al UE. Un vaccin sigur și eficient rămâne cea mai sigură strategie pentru a ne proteja cetățenii și restul lumii de coronavirus”, a spus Stella Kyriakides, Comisarul UE pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor.

Acordul cu UE este bazat pe înțelegerea semnată anterior cu Alianța europeană pentru Vaccinuri (IVA), condusă de Germania, Franța, Italia și Olanda, și va oferi tuturor statelor UE opțiunea de a obține vaccinul “într-o manieră echitabilă” în timpul pandemiei, transmite AstraZeneca.

De asemenea, acordul permite statelor membre ale UE să redirecționeze dozele către alte țări europene.

AstraZeneca estimează că primele doze din vaccinul său potențial vor fi livrate până la finele anului, după obținerea aprobărilor relevante.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
astrazeneca
vaccin covid 19
vaccin coronavirus
acord achizitie