Blindsight, implantul cerebral al companiei Neuralink care promite să redea vederea și chiar să depășească performanțele ochiului uman, a fost desemnat “dispozitiv inovator” de către Autoritatea americană de Reglementare a Medicamentelor, ceea ce va facilita procesul de dezvoltare și de testare pe oameni.
Neuralink anunță, printr-o postare pe X, că Autoritatea americană de Reglementare a Medicamentelor (FDA) a desemnat Blindsight drept “dispozitiv inovator”. Este vorba de un tip de implant cerebral, testat deocamdată doar pe maimuțe, despre care Elon Musk spune că va putea reda vederea inclusiv persoanelor care s-au născut fără aceasta, depășind chiar capacitățile naturale ale ochiului uman. Clasificarea oferită de FDA (încă neconfirmată oficial) oferă anumitor dispozitive medicale beneficii precum posibilitatea accelerării procesului de dezvoltare și o revizuire mai rapidă de către autorități, arată BiziDay.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Până acum, Blindsight a fost testat pe maimuțe nevăzătoare, iar Elon Musk a declarat că testele au fost “un succes”, primatele recăpătându-și vederea. “Implantul Blindsight funcționează deja pe maimuțe. Deși vederea lor va fi slabă la început, asemănătoare cu grafica de la consolele timpurii Nintendo, în cele din urmă ar putea chiar depăși vederea umană normală“ este mesajul transmis de acesta în urmă cu șase luni.
Musk este încrezător că acest dispozitiv “va permite chiar și celor care și-au pierdut ambii ochi și nervul optic să vadă”. Neuralink nu a răspuns imediat la o solicitare Reuters de a oferi detalii în legătură cu momentul în care Blindsight va începe testele pe oameni, însă a îndemnat doritorii să aplice pentru lista de viitori pacienți.
Fondată în 2016 de către Elon Musk și de un grup de ingineri, Neuralink dezvoltă microcipuri cerebrale, despre care spune că ar putea ajuta în cele din urmă pacienții cu handicap să se miște și să comunice din nou și, de asemenea, să își recapete vederea. Neuralink a dezvoltat un alt dispozitiv pentru persoanele paralizate, care a fost deja testat cu succes pe unu pacient uman. Bărbatul a reușit să controleze cursorul unui mouse folosindu-și mintea și chiar să joace șah.