Videoconferința Profit.ro Oil&Gas - Vicepreședinte ANRE: Avantajul că 82% din consumul intern era acoperit din producția autohtonă va deveni un dezavantaj, dacă nu cumva este deja. Avem o piață nesemnificativă pentru un gigant ca Gazprom!

Videoconferința Profit.ro Oil&Gas - Vicepreședinte ANRE: Avantajul că 82% din consumul intern era acoperit din producția autohtonă va deveni un dezavantaj, dacă nu cumva este deja. Avem o piață nesemnificativă pentru un gigant ca Gazprom!
scris 19 oct 2021

Avantajul reprezentat de faptul că, în ultimii 15 ani, aproximativ 82% din consumul intern era acoperit din producția autohtonă va deveni în viitor un dezavantaj, a transmis Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în cadrul videoconferinței Profit.ro Oil&Gas - Unde sunt gazele din Marea Neagră când avem mai mare nevoie?

Videoconferința este organizată împreună cu împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz, fiind transmisă în direct și la televiziunea de business PROFIT NEWS TV

“Mult timp (acoperirea consumului intern în proporție de 82% din producția internă - n.r.) a fost în avantajul consumatorilor casnici și non-casnici, care au beneficiat de prețuri accesibile prin anumite intervenții reglementatoare. Ușor-ușor, mă tem că o să devină un dezavantaj, dacă nu cumva este deja un dezavantaj”, a afirmat vicepreședintele ANRE.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit acestuia, România importă gaz în cantități mici și volatile, care depind de nivelul consumului și de starea vremii, iar la masa negocierilor cu exportatorii în statele Uniunii Europene (UE) rămâne un loc din ce în ce mai redus.

Ungaria, de exemplu, importă 10 miliarde metri cubi de gaze, în timp ce România, doar 2 miliarde metri cubi de gaze.

“Avem o piață nesemnificativă pentru un gigant precum Gazprom. Așa că și rutele de transport al gazului rusesc ne ocolesc”, crede Bege.

Potrivit acestui, realitatea ne arată că producția celor 2 mari producători nu are cum să fie menținută la nivelul actual, aceasta fiind într-o scădere accelerată, mai ales în cazul OMV Petrom.

Indiferent că vom începe producția offshore din Marea Neagră, capacitățile de interconectare trebuie întărite, afirmă Nagy-Bege.

“Mi-ar plăcea să spun că erau șanse să arate altfel piața de gaze din România (dacă ar fi început producția offshore din Marea Neagră - n.r.), dar n-am fundamente în acest sens”, a adăugat vicepreședintele ANRE.

Zoltan Nagy-Bege s-a referit și la faptul că piața autohtonă este interconectată cu cea europeană, iar prețul ar fi fost unul similar cu cel de pe aceasta.

"Dacă există un moment pentru această reevaluare, acesta este momentul. Suntem în fața unei ierni când avem niște prețuri nemaiîntâlnite, pe lângă evoluția prețurilor cel puțin surprinzătoare, nimeni nu oferă garanții că în cursul acestei ierni nu vor exista probleme cu alimentarea. Deocamdată nu văd niciun semn din parte decidenților europeni că iau în calcul acest lucru", adaugă oficialul.

viewscnt
Afla mai multe despre
bege
anre
gazprom
marea neagră
offshore