Reactorul 2 al centralei de la Cernavodă, reconectat la SEN. Prețul spot al energiei a înregistrat cea mai mare scădere din UE

Reactorul 2 al centralei de la Cernavodă, reconectat la SEN. Prețul spot al energiei a înregistrat cea mai mare scădere din UE
scris 17 oct 2021

Reactorul 2 al centralei nucleare din Cernavodă, deconectat automat joi de la Sistemul Energetic Național (SEN), a fost reconectat sâmbătă seară și funcționează la capacitatea maximă începând cu duminică, ora 02:00. Funcționarea normală a centralei nucleare, care asigură aproximativ 20% din producția autohtonă de energie, a redus parțial presiunile de pe piața spot, prețul energiei pentru ziua următoare (duminică) înregistrând cea mai mare scădere procentuală la nivel european, de 15,2% față de cel din ziua precedentă.

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Potrivit programul de repornire a unității 2 de la Cernavodă, postat pe site-ul operatorului de sistem Transelectrica, aceasta ar fi trebuit să atingă puterea maximă de-abia duminică la ora 13,30. Conform datelor Transelectrica, acest lucru s-a întâmplat cu 12 ore mai devreme, la ora 02:00.

Urmărește-ne și pe Google News
JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

Pentru compensarea deficitului de producție autohtonă, importurile de electricitate ale României au ajuns săptămâna trecută la un record istoric.

Prețul mediu zilnic spot al energiei tranzacționate sâmbătă cu livrare în ziua de duminică a scăzut cu 15,2%, ajungând la 180 de euro/MWh. Astfel, România a ieșit de pe podiumul piețelor cele mai scumpe din Europa, pe care s-a clasat în ultimele zile și a ajuns în apropierea prețului mediu înregistrat la nivel european.

Potrivit Nuclearelectrica, “deconectarea automata a Unitatii 2 precum si lucrarile de remediere nu au avut impact asupra securitatii nucleare a reactorului, personalului unitatii, populatiei si mediului inconjurator, acestea desfasurandu-se in conformitate cu procedurile aplicabile in astfel de situatii”.

Recent, Nuclearelectrica a anunțat că alocă 8,27 milioane lei pentru servicii de inspecție și testare tehnică, contractul urmând să fie atribuit prin licitație deschisă, pe criteriul celui mai bun raport calitate - preț.

Nuclearelectrica estimează că va înregistra un profit net de 791,3 milioane lei la finalul lui 2021, cu 40,7% (228,8 milioane lei) mai mare decât cel prevăzut în bugetul aprobat în primăvară.

viewscnt
Afla mai multe despre
repornire
cernavodă
preț
spot
pzu