Compania britanică Vast Resources a demarat primele teste pentru procesarea de metale prețioase la mina din Mănăila, județul Succeava, și estimează că va putea să extragă lunar aproximativ 30 de tone concentrat de aur și argint începând de luna viitoare.
Astfel, britanicii adaugă un nou tip de concentrat procesat la mina suceveană, pe lângă cupru și zinc.
Compania afirmă că modalitatea de procesare a noului tip de concentrat nu presupune folosirea unei substanțe chimice, ceea ce este în beneficiul mediul înconjurător. Metalele prețioase „native” sunt prezente în reziduurile rezultate în urma procesului de prelucrare a minereului extras și sunt separate de restul materialelor printr-un proces ce implică zdrobirea și centrifugarea.
Producția de concentrat de aur și argint reprezintă un pas important în evoluția minei din Mănăila, după ce, în septembrie 2016, compania a dat startul producției de zinc.
„La mina din Mănăila am avut anul trecut experți care au găsit soluțiile necesare pentru separarea concentratului de zinc și cupru, dar au văzut și potențialul de separare a celui de aur și argint. Astfel, vom putea avea din acest an o producție importantă de concentrat de aur și argint în fiecare lună.” a declarat Andrew Prelea, director executiv și președinte al Vast Resources România.
Pe lângă procesarea noului tip de concentrat, compania spune că are așteptări mari și în ceea ce privește cantitățile de concentrat de cupru și zinc extrase lunar, pentru care se preconizează creșteri importante.
Vast Resourcea a anunțat, la începutul lunii martie, că va aloca în acest an 8 milioane de dolari pentru investiții în cele două mine polimetalice pe care le administrează în România. Banii vor fi folosiți pentru redeschiderea minei polimetalice de la Băița Plai, după obținerea licenței de exploatare, și pentru extinderea minei de la Mănăila.
Profit.ro organizează, în 15 mai, la Hotel Intercontinental, cu începere de la ora 9.00, Profit Energy.forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.