Centrala electrică pe gaz a OMV Petrom, “cel mai mare proiect privat Greenfield de generare de electricitate din România, cu investiții de circa 530 milioane euro”, după cum arată pe propriul site compania, nu mai funcționează. Deși nu era funcțională din 21 aprilie, de-abia miercuri OMV Petrom a anunțat că “din cauza unei defecțiuni la transformatorul turbinei cu abur, centrala electrică de la Brazi nu este momentan disponibila.”
Este vorba de o defecțiune la cea de-a doua turbină a centralei, prima fiind indisponibilă încă din septembrie anul trecut. Acest lucru a făcut ca centrala să funcționeze la jumătate din capacitate până în prezent (când nu mai funcționează deloc), ceea ce a făcut ca OMV Petrom să rateze oportunitatea din această iarnă, când pe piața pentru ziua următoare energia electrică s-a vândut cu prețuri de 3-4 ori mai ridicate decât pe piața la termen.
“Defecțiunea este în curs de investigare pentru a determina impactul acesteia și durata remedierii ei. Pe baza datelor preliminare, estimarea actuală este că indisponibilitatea centralei ar putea dura până la sfârșitul lunii iulie 2017“, se precizează în comunicatul emis pe Bursa de Valori București (BVB).
Potrivit site-ului companiei-mamă, cea de-a doua unitate a Centralei de la Brazi s-a închis neplanificat pe 21 aprilie, pe 27 fiind programată o oprire planificată în vederea intrării în revizie a centralei, până pe 18 mai. Închiderea planificată pentru revizie a fost anulată ca urmare a defecțiunii apărute, centrala fiind nefuncțională oricum începând cu 21 aprilie ca urmare a defecțiunii apărute.
OMV anunța că primul reactor, care nu funcționează din luna septembrie, ar fi trebuit să reintre în funcțiune pe 15 august.
Centrala electrică pe gaz a OMV Petrom de la Brazi are o capacitate instalată de 860 de MW, și funcționează cu 2 turbine cu gaze naturale de 290 MW fiecare și o turbină cu abur de 313 MW. OMV Petrom se lăuda că centrala are o eficiență energetică de 57%, față de o medie de numai 30% în sectorul energetic din România, cu alte cuvinte “folosește pana la jumătate din cantitatea de gaz pe care o folosește orice altă centrală pe gaze din România pentru a genera aceeași cantitate de electricitate”.
"Profit.ro organizează, în 15 mai, la Hotel Intercontinental, cu începere de la ora 9.00, Profit Energy.forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.