Comisiile reunite de Energie și Economie ale Senatului, responsabile cu raportul asupra cererii de reexaminare a Legii offshore înaintată de președintele Klaus Iohannis, au modificat substanțial actul normativ față de varianta în care acesta fusese adoptat de Camera Deputaților, în sensul că toate taxele și redevențele datorate de companiile care vor să extragă gaze naturale din Marea Neagră vor fi înghețate pe toată perioada acordurilor petroliere semnate cu statul român, iar acestea își vor putea deduce din baza de impunere a impozitului pe veniturile suplimentare offshore toate investițiile efectuate în perimetrele concesionate, de la intrarea în vigoare a acordurilor petroliere, în limita a 60% din totalul veniturilor suplimentare. Ulterior, modificările au fost aprobate în plenul Senatului.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
În plus, a fost înghețat pe toată perioada concesiunilor și procentul de 50% din cantitatea de gaze naturale contractate cu livrare în același an calendaristic pe care petroliștii din Marea Neagră sunt obligați să îl vândă anual pe bursele de gaze din România, în mod transparent și nediscriminatoriu.
Amendamentele au fost introduse în raportul Comisiilor la inițiativa senatorilor PSD Șerban Nicolae și Marin Gheorghe, după ce fuseseră convenite de către senatorii majorității parlamentare într-o ședință neanunțată a Comisiei de Energie de săptămâna trecută. Acum, raportul de modificare a Legii offshore a fost adoptat de comisiile reunite de Energie și Economie cu 11 voturi pentru, 2 împotrivă și 3 abțineri, iar amendamentele admise vor merge la vot în plenul Senatului.
Amendamentele propuse de reprezentanții Opoziției în comisii, de la PNL și USR, au fost respinse la vot.
UPDATE ora 18.30 Documentul a fost aprobat de Senat.
”Regimul de redevențe și regimul fiscal prevăzute nu se vor modifica, indifferent sub ce formă, în favoarea sau în defavoarea titluarilor de acorduri, pe toată durata acordurilor și a prelungirilor subsecvente. Cota procentuală prevăzută la art. 20 (obligația de a vinde 50% din gazele extrase pe piața românească -n.r.) nu va crește pe toată durata acordurilor”, prevede unul dintre amendamentele admise.
Mai important este însă acela care permite companiilor petroliere cu concesiuni de gaze naturale din Marea Neagră să își deducă toate investițiile, de la data semnării acordurilor petroliere și până la zi, din impozitul pe veniturile suplimentare offshore, în limita a 60% din totalul veniturilor suplimentare.. În varianta votată de Camera Deputaților în iulie, actul normativ prevedea că deducerile sunt condiționate de momentele în care sunt vândute efectiv gazele naturale extrase, ceea ce ar fi lăsat în afara posibilității de deducere investițiile foarte mari efectuate de companii înainte de startul producției.
”Deși această deducere ar trebui, la nivel teoretic, să reprezinte un avantaj fiscal pentru titulari, formula de calcul detaliată în Anexa 2 la proiectul Legii offshore pare să condiționeze deducerea de luna în care s-a realizat efectiv vânzarea gazelor naturale – ceea ce reprezintă o restrângere a efectelor benefice ale acestei măsuri și o potențială limitare a avantajului fiscal aferent. Având în vedere valoarea mare a investițiilor upstream inițiale, specifică segmentului de offshore, ar trebui căutate mecanisme care să permită acordarea deducerilor pe parcursul realizării investițiilor (și nu doar la momentul vânzării propriu-zise)”, comenta, în vară, liderul departamentului de asistență fiscală și juridică din cadrul EY România, Alex Milcev.
CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea reclamă: Un nou proiect care scutește 100 de companii de stat de obligația managementului profesionist. "E ca și când i-ai lăsa pe Ali Baba și cei 40 de hoți într-un seif bancar imens, cu luminile stinse și alarma deconectată"Acum, senatorii din comisiile de Energie și Economie au modificat această prevedere definind valoarea investițiilor deductibile drept "valoarea cumulată a investițiilor în segmentul upstream, înregistrată în evidența contabilă potrivit reglementărilor legale în vigoare, de la intrarea în vigoare a prezentei legi până în luna pentru care se calculează impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore inclusiv, precum și valoarea cheltuielilor aferente investițiilor din programele de lucrări realizate și raportate către ANRM în baza acordurilor petroliere, care au fost înregistrate în evidența contabilă până la data intrării în vigoare a prezentei legi, din care se scade valoarea cumulată a impozitelor asupra veniturilor offshore calculate, dar nedatorate până în luna respectivă în urma aplicării deducerii pentru investiții".
În lege se mai precizează că, "în scopul determinării impozitului datorat în fiecare perioadă de referință, investițiile pot fi deduse în limta impozitului calculat".
Camera Deputaților a adoptat în prima parte a lunii iulie proiectul Legii offshore, care introduce impozitul pe veniturile suplimentare realizate din liberalizarea prețurilor la gaze și pentru viitoarele exploatări din Marea Neagră. Cota de impozitare minimă urmează să fie una de două ori mai mică decât în cazul gazelor extrase onshore, de 30%, ea urmând a fi dublată de o cotă de impozitare progresivă pentru prețurile mai mari de 85 lei/MWh, cota marginal superioară ajungând la 50% în cazul unui preț mai mare de 190 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI Porsche nu va mai produce mașini diesel după scandalul emisiilor de la Volkswagen”Evaluarea noastră e că asistăm la o creștere semnificativă a regimului fiscal care ne este aplicat. Fiecare investitor va trebui să ia o decizie de investiție, însă în urma modificării regimului fiscal va deveni mult mai dificil pentru fiecare investitor să adopte o decizie de investiție pozitivă. Este foarte important pentru investitori să aibă un regim fiscal stabil pe întreaga durată a investiției. Vom analiza în continuare ceea ce ați dezbătut astăzi însă aceasta este prima noastră impresie”, declara atunci Richard Tusker, șeful ExxonMobil din România. “După ceea ce am văzut că s-a întâmplat astăzi aici, ne îndepărtăm de a adopta o decizia finală favorabilă de investiție”, afima și Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
Președintele Iohannis a cerut reexaminarea proiectului de lege la începutul lunii trecute arătând că "este necesar un cadru normativ eficient și durabil, capabil să asigure o distribuție echitabilă a beneficiilor între stat și investitori, care să contribuie la stabilirea unui parteneriat pe termen lung între cele două părți, precum și la consolidarea încrederii în perspectivele economiei naționale". Luări de poziție în favoarea solicitărilor companiilor petroliere a avut și administrația de la Washington.
Luna aceasta, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, principala voce politică care a susținut majorarea beneficiilor statului din concesionarea resurselor de gaze din Marea Neagră, a avut întâlniri atât cu top managementul OMV și ExxonMobil, cât și cu secretarul american pentru Energie, Rick Perry.
Proiectele de exploatare de zăcăminte offshore de gaze naturale din Marea Neagră cele mai aproape de deciziile finale de investiție sunt Neptun Deep al consorțiului ExxonMobil-OMV Petrom (fiecare compania deținând câte 50% din concesiune) și Midia, deținut de Black Sea Oil&Gas (65%), Gas Plus și Petro Ventures. Companiile americane ExxonMobil și Black Sea Oil&Gas au și calitatea de operatori ai concesiunilor respective.
CITEȘTE ȘI Un cetățean român, între cei 12 membri ai echipajului de pe o navă elvețiană răpiți pe coasta Nigeriei