Rezervele de gaze ale României se vor epuiza în următorii 14 ani, iar exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră este o condiție sine-qua-non pentru a miza în continuare pe această resursă în mixul energetic al țării, se arată în proiectul Strategiei Energetice a României 2018 - 2030, cu perspectiva anului 2050, publicat joi pe site-ul Ministerului Energiei.
"Pentru a evita creșterea semnificativă a dependenței de importuri, chiar dacă acestea vor fi disponibile din surse și prin rute alternative, este necesară dezvoltarea zăcămintelor offshore descoperite în ultimii ani în Marea Neagră. Aceasta este o condiție sine-qua-non pentru a putea miza pe gazul natural în mixul energiei electrice", potrivit strategiei, arată Agerpres.
Datele furnizate de Agenția Națională pentru Resurse Minerale, inserate în proiect, arată că rezervele de gaze ale țării, fără cele din Marea Neagră, sunt de 153 de miliarde de metri cubi, care, la o producție anuală de 10,5 miliarde de metri cubi, ar fi suficiente pentru 14,6 ani.
CITEȘTE ȘI Gazul din Marea Neagră - între discursul politic și fundamentele economice. Exxon pariază pe petrol, în defavoarea gazului, și garantează investitorilor un randament de 20%Producția de gaze din Marea Neagră va atinge punctul maxim în anul 2025: "Producția de gaz natural va scădea, după ce atinge un nou vârf de 132 TWh în 2025, ca urmare a producției din Marea Neagră, la 96 TWh în 2030 și la 65 TWh în 2050".