ULTIMA ORĂ Al doilea anunț - Facturi la energie majorate cu peste 17% pentru clienții din Oltenia ai CEZ care nu optează până la 1 ianuarie pentru un furnizor concurențial

ULTIMA ORĂ Al doilea anunț - Facturi la energie majorate cu peste 17% pentru clienții din Oltenia ai CEZ care nu optează până la 1 ianuarie pentru un furnizor concurențial
scris 24 dec 2020

Consumatorii casnici din Oltenia ai CEZ care în prezent primesc energie electrică la preț reglementat și care nu vor opta pentru un furnizor concurențial vor achita începând din luna ianuarie a anului viitor facturi mai mari cu 17,5% decât cele actuale, conform cifrelor analizate de Profit.ro.

INTERVIU Gianrodolfo Tonielli, Country Managing Director Accenture Romania CITEȘTE ȘI INTERVIU Gianrodolfo Tonielli, Country Managing Director Accenture Romania
Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De ce este important: De la 1 ianuarie, piața de energie va fi liberalizată în totalitate, iar clienții care nu semnează un contract cu un furnizor concurențial vor fi alimentați în continuare de actualul furnizor (CEZ în cazul Olteniei), însă nu la un preț pentru serviciu universal reglementat de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ci stabilit de furnizorul de ultimă instanță. Liberalizarea este valabilă pentru toți consumatorii de electricitate, indiferent de compania care îi alimentează, astfel că trebuie selectată fie o ofertă de pe piața concurențială (a aceluiași furnizor sau a altui furnizor), fie nu este efectuată nicio schimbare și va fi plătit prețul universal.

eMAG: Comenzi de 30 milioane de lei pentru producătorii locali prin programul Deschide România CITEȘTE ȘI eMAG: Comenzi de 30 milioane de lei pentru producătorii locali prin programul Deschide România

CEZ a postat prețul pentru serviciu universal pe care-l va practica începând cu 1 ianuarie, de 0,58033 lei/KWh, și nu cuprinde valoarea certificatelor verzi, a contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență, TVA și acciza.

Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificative CITEȘTE ȘI Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificative

Prețul pe care-l plătesc în prezent consumatorii casnici pe un KWh este de 0,47605 lei/KWh, cu 10 bani sau 22% sub cel anunțat de CEZ pentru 1 ianuarie.

ULTIMA ORĂ Al doilea anunț - Facturi la energie majorate cu peste 17% pentru clienții din Oltenia ai CEZ care nu optează până la 1 ianuarie pentru un furnizor concurențial

Dacă includem toate celelalte componente, prețul reglementat actual este de 0,56661 lei/KWh (fără TVA) sau 0,6742659 lei/KWh (cu TVA), iar de la 1 ianuarie acesta va fi de 0,66553 lei/KWh (fără TVA) sau 0,792 lei/KWh (cu TVA).

Rezultă o majorare cu aproximativ 12 bani/KWh sau de 17,5%.

Cum arată un cadou premium pentru bărbații preocupați de imaginea personală CITEȘTE ȘI Cum arată un cadou premium pentru bărbații preocupați de imaginea personală

La o factură de 100 KWh, rezultă că dacă în prezent, un consumator casnic în regim reglementat achită 67,42 lei, începând cu luna ianuarie va achita cu 17,5% sau aproape 12 lei mai mult, 79,2 lei.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

Profit.ro a anunțat deja că și consumatorii casnici din Moldova ai E.ON care în prezent primesc energie electrică la preț reglementat și care nu vor opta pentru un furnizor concurențial vor achita începând din luna ianuarie a anului viitor facturi mai mari cu 13,4% decât cele actuale, acesta fiind primul anunț.

Așa cum a anunțat Profit.ro, în perspectiva liberalizării pieței de energie electrică de la 1 ianuarie, 6 milioane de consumatori casnici care nu și-au ales încă un furnizor concurențial vor primi în următoarea lună și jumătate nu o ofertă, ci două, de la actualii furnizori de electricitate. Prima ofertă este de serviciu universal (în cazul CEZ, cea de mai sus), care o înlocuiește pe cea actuală, la preț reglementat, cea de-a doua fiind o ofertă concurențială, a decis Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Chiar dacă nu călătorești, vin brandurile celebre la tine - harta stării de bine CITEȘTE ȘI Chiar dacă nu călătorești, vin brandurile celebre la tine - harta stării de bine

Totodată, ANRE a prelungit și termenul până la care consumatorii vor putea opta pentru una dintre cele două oferte. “Clienții pot alege până la data de 31 ianuarie 2021, dintre ofertele transmise, oferta cea mai convenabilă”, precizează ANRE într-o prezentare menită a ajuta consumatorii casnici în tranziția către liberalizarea pieței.

Consumatorii casnici nu sunt obligați să accepte niciuna dintre cele două oferte trimise de actualul furnizor, ci pot opta pentru oricare dintre furnizorii de electricitate licențiați în România.

Pentru a putea compara ofertele acestora, consumatorii pot accesa comparatorul de oferte de pe portalul ANRE.

Dacă nu semnează un contract cu un furnizor concurențial, consumatorii casnici care beneficiază în prezent de un preț reglementat nu vor rămâne nealimentați, ci vor fi în continuare alimentați de actualul lor furnizor în regim de serviciu universal, însă la un preț care nu va mai fi stabilit de ANRE.

Potrivit Ordinului ANRE 171/2020, “prețul aplicat clienților beneficiari de serviciu universal se stabilește de către fiecare furnizor de ultimă instanță, pe criterii concurențiale, având în vedere ca acesta să fie rezonabil, competitiv, ușor comparabil, transparent și nediscriminatoriu. Prețul aplicat clienților beneficiari de serviciu universal include tarifele reglementate pentru serviciul de transport-componenta de extragere a energiei electrice din rețea, serviciul de sistem și serviciul de distribuție”.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare
oferta
serviciu universal
cez
oltenia