UE și BEI sprijină instalarea de sisteme de stocare în baterii în centralele existente de producere a energiei din România

UE și BEI sprijină instalarea de sisteme de stocare în baterii în centralele existente de producere a energiei din România
scris 19 dec 2024

În urma unei evaluări efectuate de Banca Europeană de Investiții în cadrul Fondului pentru modernizare, Comisia Europeană a anunțat, joi, că a plătit 2,7 miliarde euro pentru a sprijini 39 de proiecte de investiții în opt state membre, potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar.

Printre cele 39 de proiecte se numără și instalarea a minimum 1.500 MWh de sisteme de stocare în baterii în centralele existente de producere a energiei din surse regenerabile din România, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Pregătiri pentru cablul submarin prin Marea Neagră, România e implicată CITEȘTE ȘI Pregătiri pentru cablul submarin prin Marea Neagră, România e implicată

Aceste proiecte vor ajuta țările UE cu venituri mai mici să își consolideze sectorul industrial curat și să își îndeplinească obiectivele în materie de climă și energie pentru 2030 prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și îmbunătățirea eficienței energetice. Finanțat din veniturile provenite din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), Fondul pentru modernizare a furnizat în prezent investiții în valoare de 15,45 miliarde euro pentru a sprijini proiecte în tranziția către o energie curată de la lansarea sa în 2021.

Noul sprijin anunțat astăzi completează investițiile în valoare de aproape 2,97 miliarde euro, anunțate în iunie, pentru alte 38 de proiecte, aducând totalul plăților din Fondul pentru modernizare în 2024 la 5,67 miliarde euro, acoperind 77 de proiecte din 11 țări. Numai în acest an au fost efectuate plăți către Bulgaria (65 de milioane euro), Croația (52 de milioane euro), Cehia (1,283 miliarde euro), Estonia (84 de milioane euro), Ungaria (202 milioane euro), Letonia (27 de milioane euro), Lituania (185 de milioane euro), Polonia (1,733 miliarde euro), România (1,956 miliarde euro), Slovenia (309 milioane euro) și Slovacia (153 de milioane euro).

Cele 77 de proiecte sprijinite în acest an se axează pe generarea de energie electrică din surse regenerabile, modernizarea rețelelor energetice, eficiența energetică și înlocuirea producției de cărbune cu combustibili cu intensitate mai scăzută a emisiilor de dioxid de carbon.

"Pentru decarbonizarea economiilor noastre, este esențial să creștem eficiența energetică, să implementăm mai multe surse regenerabile de energie și să extindem și să modernizăm rețelele de energie electrică. Cu peste 15 miliarde euro plătite de la lansarea sa în ianuarie 2021, Fondul pentru modernizare a devenit un instrument esențial în setul de instrumente de finanțare verde al UE pentru a se asigura că toate țările beneficiare, indiferent de punctul lor de plecare, pot face din tranziția verde un succes. În cadrul BEI, ne angajăm să ne asumăm rolul, împreună cu Comisia Europeană și cu țările beneficiare, în punerea în aplicare a Fondului pentru modernizare în vederea sprijinirii obiectivelor europene în materie de climă, coeziune și competitivitate", a declarat vicepreședintele BEI, Ambroise Fayolle.

Prețurile produselor agricole au scăzut CITEȘTE ȘI Prețurile produselor agricole au scăzut

Fondul pentru modernizare, finanțat din veniturile obținute din licitarea certificatelor de emisii din cadrul EU ETS, urmărește în prezent să sprijine 13 țări ale UE în tranziția lor către neutralitatea climatică. Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia au beneficiat de Fondul pentru modernizare de la lansarea sa în 2021. EU ETS revizuit a extins domeniul de aplicare al Fondului pentru modernizare, care poate oferi acum sprijin financiar altor trei beneficiari începând cu 1 ianuarie 2024 - Grecia, Portugalia și Slovenia.

"Peste 15 miliarde euro din veniturile provenite din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii au fost plătite până în prezent pentru a sprijini statele membre cu venituri mai mici să își modernizeze sistemele energetice naționale. Aceste investiții din Fondul pentru modernizare reprezintă un instrument important pentru îndeplinirea obiectivelor noastre în materie de climă și energie, stimulând inovarea și reducerea emisiilor, demonstrând în același timp în mod clar că politicile noastre climatice și industriale pot merge mână în mână", a declarat vicepreședinta CE pentru o tranziție curată, justă și competitivă, Teresa Ribera.

Termenul de depunere a propunerilor de investiții pentru un potențial sprijin din Fondul pentru modernizare în următorul ciclu de plată este 18 februarie 2025 pentru propunerile prioritare și 21 ianuarie 2025 pentru propunerile neprioritare. Investițiile prioritare sunt cele care pun accentul pe modernizarea sistemelor energetice, pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) în domeniul energiei, al industriei și al transporturilor și pe îmbunătățirea eficienței energetice enumerate în Directiva EU ETS. Toate celelalte investiții eligibile pentru Fondul pentru modernizare sunt considerate investiții neprioritare care fac obiectul unui control suplimentar. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
energie