UE a aprobat planul Germaniei de a acorda despăgubiri de 1,75 miliarde de euro pentru renunțarea la cărbune

UE a aprobat planul Germaniei de a acorda despăgubiri de 1,75 miliarde de euro pentru renunțarea la cărbune
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 iun 2024

Ministerul german al Economiei a anunțat că a obținut, în principiu, aprobarea Comisiei Europene pentru a despăgubi producătorul de electricitate LEAG cu o sumă de până la 1,75 miliarde de euro, pentru a renunța la cărbune până în 2038, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

În anul 2020, precedentul Guvern de la Berlin a ajuns la un acord care viza închiderea termocentralelor pe cărbune până în 2038, în cadrul planurilor ambițioase ale Berlinului de a ajunge la neutralitate climatică în 2045. Executivul german a convenit cu compania de utilități LEAG care va fi nivelul despăgubirilor, însă are nevoie și de aprobarea Bruxelles-ului, scrie Agerpres.

Hidroelectrica a anulat licitația pentru plata online prin aplicația iHidro și pe site-ul propriu CITEȘTE ȘI Hidroelectrica a anulat licitația pentru plata online prin aplicația iHidro și pe site-ul propriu

Însă tranziția la energiile regenerabile, și eforturile de a accelera procesul de tranziție, a generat reacții amestecate în regiunea minieră Lusatia, din estul Germaniei, unde oamenii rămân sceptici cu privire la impactul social și ecologic al renunțării la cărbune precum și cu privire la provocările tehnice care vor trebui rezolvate.

"Acesta este un pas important, în special pentru oamenii din regiune", a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, într-un comunicat de presă.

Executivul comunitar avea unele îngrijorări cu privire la aprobarea de ajutoare de stat și în 2021 a demarat o investigație pentru a stabili dacă aceste ajutoare vor prejudicia competiția pe piața internă din UE.

Aproximativ 1,2 miliarde de euro din suma totală este destinată pentru acoperirea costurilor sociale ale renunțării la cărbune și pentru schimbarea destinației exploatărilor miniere de suprafață din regiunea Lusatia, a precizat Ministerul Economiei de la Berlin.

Aproximativ 550 milioane de euro sunt alocați pentru a despăgubi compania LEAG pentru câștigurile pe care nu le va mai realiza ca urmare a deciziei de a renunța la cărbune până în 2038, însă suma finală va fi ajustată ulterior în funcție de situația de pe piață, prețurile certificatelor de poluare și data finală la care firma va renunța la cărbune.

"Asta este o piatră esențială de temelie pentru transformarea noastră cu succes într-o putere verde", a declarat directorul general de la LEAG, Thorsten Kramer.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
carbune